xcounter
#

Скільки коштує один літак AWACS типу E-2 Hawkeye, і як довго чекати на поставку

8029
 Літаки радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2D Advanced Hawkeye, ілюстративне фото від U.S.Navy
Літаки радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2D Advanced Hawkeye, ілюстративне фото від U.S.Navy

Варто як мінімум "прицінитись", бо прогалину із літаками радіолокаційного дозору для ЗСУ також доведеться закривати

Державний департамент США на початку березня 2023 року дозволив продати Японії п’ять літаків радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2D Advanced Hawkeye та супутнє обладнання загальною вартістю 1,38 мільярди доларів. Однак сам факт видачі такого дозволу ще не означає укладення контракту, свій дозвіл на угоду також має дати Конгрес США. Про це пише портал Defense Brief.

На даний момент Японія уже очікує на поставку загалом 13 літаків типу E-2D Advanced Hawkeyе, замовлення на які були видані в 2014 році (чотири літаки) та в 201 році (дев’ять літаків). При цьому протягом 2019-2022 років відбулась поставка орієнтовно до 5 літаків E-2D, тобто із середнім темпом один "борт" на рік.

Читайте також: Як влаштована ППО НАТО і чому усі літаки-AWACS сил НАТО "приписані" до країни в якої навіть немає авіабази
Літаки радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2D Advanced Hawkeye зі складу Сил самооборони Японії, квітень 2020 року, джерело – Twitter-профіль @miejapan4

Фактична вартість поставки американських E-2D Advanced Hawkeyе для Сил самооборони Японії у відкритих джерелах не розкривається. Але можемо подивитись заявлені цифри по контрактам, які погоджував Держдеп США, та провести таке порівняння. За погодженням на п’ять E-2D, виданого в березні 2023 року, вартість одного літака та супутнього обладнання складає 276 мільйонів доларів за одиницю.

А коли Держдеп США у 2018 році погоджував продаж для Японії дев’яти літаків E-2D разом із усім супутнім обладанням загальною вартістю 3,13 мільярди доларів, то тут виходить середня вартість в 348 мільйонів доларів за одиницю.

Викатка першого E-2D Advanced Hawkeyе для Японії із цехів Northrop Grumman в 2017 році, зображення - Northrop Grumman

В чому причина такого "здешевшання" – від 384 мільйонів за одиницю в 2018 році до 276 мільйонів доларів за одиницю в 2023 році – поки не зовсім зрозуміло. Можливо, компанія-виробник Northrop Grumman вирішила зробити "знижку" своєму "постійному клієнту", бо Японія зі своїм флотом в 10 літаків E-2C Hawkeye та п’ять E-2D є найбільшим іноземним експлуатантом цього літака AWACS.

Але для нас ця інформація є корисною як мінімум тому, що відсутність літаків радіолокаційного дозору для ЗСУ – хронічна прогалина, яка так і не була закрита. І цю проблему все рівно доведеться вирішувати.

E-2D Advanced Hawkeye зі складу Сил самооборони Японії, квітень 2020 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Британська преса почала переконувати, що разом із винищувачами Україні потрібні літаки AWACS