xcounter
#

США почали заміну легендарних літаків AWACS E-3 Sentry на E-7A Wedgetail

E-7A Wedgetail (всі фото: US DoD)
E-7A Wedgetail (всі фото: US DoD)
4300

Перші E-7A Wedgetail мають потрапити у повітряні сили США у 2027 році, що означає початок завершення ери E-3 Sentry

Пентагон уклав перший контракт на літаки AWACS E-7A Wedgetail від Boeing за яким передбачається постачання перших двох машин, загальна вартість контракта становить 1,2 млрд доларів, а строки передачі - 2027 рік.

Загальна оцінка кількості E-7A Wedgetail для повітряних сил США наразі очікується на рівні 26 машин, які будуть поступово замінювати E-3 Sentry, який з численними модернізаціями експлуатується з 1977 року.

Читайте також: Італія досі має з рашистами спільний проект човна S1000, який намагається "перепакувати" і продати

Вибір повітряних сил США доволі прагматичний. Справа в тому, що E-7A Wedgetail був фактично розроблений для Австралії, а саме накреслення машини розпочалось ще у 90-х. Враховуючі затримки розробки, Boeing поставив перші літаки у 2009 році, а після цього E-7A Wedgetail був замовлений Туреччиною, Південною Кореєю та Великою Британією, а загалом зараз побудовано 14 машин.

Тобто рішення Пентагону характерно тим, що замовлений літак далекого радіолокаційного виявлення та управління вже відпрацьований та знаходиться у серійному виробництві, що значно зменшує ризики та значно економить час, який би знадобився на розробку нової машини.

Головний інструмент E-7A Wedgetail, звісно, його радіолокаційна станція із фазованою антенною решіткою та електронним скануванням MESA - Multi-Role Electronically Scanned Array. Вона розміщена у "плавнику", який і є характерною рисою машини, на відміну від "тарілки" E-3 Sentry, яка мала забезпечити механічне сканування. Щоправда зі збільшенням виробництва РЛС MESA виникли певні проблеми, пов'язані із браком комплектуючих.

E-3 Sentry
E-3 Sentry

Попри можливе уявлення про те, що всі системи розміщенні лише верхній частині РЛС, яка має габарити 10,8 на 3,4 метра, насправді у "опорі" також знаходяться "решітки" габаритами 7,2 на 2,7 метра, які забезпечує огляд по боках на 120 градусів. А загалом радар забезпечує огляд на 360 градусів, при цьому може збільшувати потужність у необхідних секторах для моніторингу найбільш загрозливих напрямів. Тобто, попри те, що сам радар стаціонарний, він забезпечує такий самий круговий огляд, що й звична "тарілка", але має значно кращі характеристики з частоти сканування простору.

E-7A Wedgetail
E-7A Wedgetail

Відносно можливостей радара MESA, який працює у L-діапазоні, у публічній площині знаходяться його характеристики, які, скоріш за все, відносяться до перших версій - дальність виявлення повітряних цілей до 600 км, маловисотні цілі - до 370 км, наземні цілі - 240 км. Водночас розробник РЛС Northrop Grumman не публікує офіційні характеристики РЛС.

Ще одним важливим фактором E-7A Wedgetail є його розміщення на бестселері цивільної авіацій - Boeing 737, що має знизити експлуатаційні витрати. Зазначимо, що E-3 Sentry побудований на базі Boeing 707, виробництво якого було припинено у 1978 році й вже не експлуатується ніде окрім збройних сил різних країн.

Читайте також: Іспанці виділяють 25 млн євро на свої літаки F-5M, щоб вони прослужили їм ще до 2028 року