xcounter
#

Іспанці виділяють 25 млн євро на свої літаки F-5M, щоб вони прослужили їм ще до 2028 року

3395
Іспанський F-5M, фото ілюстративне
Іспанський F-5M, фото ілюстративне

І шукають собі нові літаки, на яких навчатимуть своїх пілотів

Іспанія має в своєму активі парк з 19 літаків F-5М, які країна використовує як "літаючі парти" для навчання своїх пілотів і наразі, як розповідають в Infodefensa, міноборони цієї країни планує протягом двох років – з 2023 по 2024 рік – інвестувати ще 25 млн євро у ці літаки, щоб їх можна було експлуатувати до 2028 року.

Як відзначається, кошти будуть виділені на технічне обслуговування літаків, а також на доопрацювання авіоніки та двигунів, водночас дата "до 2028" пов’язана з тим, що в цьому році іспанці планують отримати нові літаки для тренування своїх пілотів.

Читайте також: Іспанія має в запасі "зайві" M113, і схоже вже знає, що буде робити з цими машинами
f-5m
F-5M, фото ілюстративне

Іспанія експлуатує свої F-5 вже понад п’ятдесят років і модернізувала їх на початку 2000-х років, і наразі заміна цих літаків є одним з пріоритетів повітряних сил країни, як заявляє начальник штабу авіації Хав’єр Сальто.

Оборонне відомство Іспанії вже працює над програмою нових літаків для навчання своїх пілотів – але, як кажуть у виданні, поки що не дають інформації, який саме літак замінить F-5. Серед варіантів розглядають M-346 від італійського Leonardo та Т-50 від південнокорейського KAI або ж перехід на турбогвинтовий літак PC-21.

M-346
M-346. Фото: Leonardo

До речі, в контексті літаків для навчання пілотів тут можна згадати й те, що у 2021 році стало відомо, що корпорація Airbus на замовлення іспанського оборонного відомства розробляє навчально-бойовий літак у рамках проекту Advanced Fighter Jet Traine – тоді ж повідомлялося, що у випадку погодження проекту, такий літак може стати в стрій повітряних сил за чотири роки.

Читайте також: Іспанські Leopard 2 зберігалися "у плачевних умовах", але іспанці зроблять все, щоб вони якнайшвидше потрапили в ЗСУ