xcounter
#

Іспанія має в запасі "зайві" M113, і схоже вже знає, що буде робити з цими машинами

21465
БТР M113, фото ілюстративне, джерело US DoD
БТР M113, фото ілюстративне, джерело US DoD

В Іспанії пропонують цікаве рішення для своїх бронетранспортерів M113

Іспанія має на озброєнні сотні бронетранспортерів M113 і місцева компанія Star Defense Logistics & Engineering (SDLE) хоче дати цим гусеничним бронетранспортерам "друге дихання", перетворивши його на безпілотну платформу, розповідають у виданні Infodefensa.

Проект роботизації "ветерана" M113 є частиною стратегічної програми, яку компанія реалізує в галузі безпілотних наземних систем. "Філософія" ж ідеї з M113 доволі проста – взяти доволі просту в обслуговуванні та універсальну машину і, не витрачаючи аж надто багато коштів, перетворити її на безпілотну.

Читайте також: Щоб мати активний захист на танках Leopard та інших машинах, Іспанія хоче "мобілізувати" свою "оборонку"
m113 бронетранспортери іспанія
Іспанія має цікаве рішення для своїх "зайвих" бронетранспортерів M113

Компанія навіть провела вже перші польові випробування з "автономною платформою M113 – наразі прототип роботизованого бронетранспортера може самостійно (без участі оператора) слідувати за іншими машинами – як безекіпажними, так і пілотованими.

Роботизовані M113 можуть використовуватися як для таких небезпечних задач, як евакуація поранених або ж для прориву мінних полів, так і для матеріально-технічного забезпечення підрозділів на полі бою.

Як раніше розповідали в Infodefensa, бронетранспортер M113 вже перебуває на службі іспанського війська понад 50 років і загалом парк цих машин налічує близько 1300 одиниць у різних версіях – у 2015 в Іспанії стартував масштабний проект оновлення цієї бронетехніки, який має завершитися у цьому році і охоплює близько 770 машин на першому етапі з поступовим скороченням кількості на наступних. Крім того, паралельно іспанці працюють над виведенням з озброєння інших 600 бронетранспортерів. Водночас у рамках програми VAC в Іспанії готують заміну цим БТР.

Також нагадаємо, що раніше в цьому році на початку лютого Іспанія повідомила про передачу Україні 20 своїх БТР M113 у мінометній версії.

Читайте також: Іспанія оголосила не тільки кількість Leopard 2 для ЗСУ у першій партії, але й загальний орієнтовний ресурс для передачі