xcounter
#

У Міноборони оголосили приголомшливу кількість отриманої та замовленої зброї з 2022 року

У Міноборони оголосили приголомшливу кількість отриманої та замовленої зброї з 2022 року
5915

Вже колишній міністр оборони України озвучив дійсно приголомшливу кількість озброєння для ЗСУ, яке було передано та замовлено за 18 місяців

Збройні Сили України з початку повномасштабного вторгнення РФ безумовно пройшли унікальний шлях значного переозброєння, який не лише здійснювався у максимально стислі строки в умовах повномасштабної війни.

Але загальна кількість самого озброєння та військової техніки, яку отримала України залишалась не достеменно не відома, бо її джерелами є не лише допомога країн-партнерів, а й прямі контракти та потужності власного оборонно-промислового комплексу.

Читайте також: Спецподія "Про головне: фронт і відновлення" від КБФ з екс-директором ЦРУ: пряма трансляція

Водночас сьогодні, 5 вересня, звільнений рішенням Верховної Ради за власним бажанням з посади міністра оборони Олексій Резніков у своєму звіті перед депутатами оголосив наступні цифри отриманого (включно із міжнародною допомогою), виготовленого та замовленого Міноборони озброєння:

  • понад 6,5 тисячі одиниць бронетехніки: танки, бойові машини, бронетранспортери та бронеавтомобілі
  • понад 4,5 тисячі артсистем, включно із мінометами
  • понад 7 млн артилерійських снарядів, мін, пострілів до танків та РСЗВ
  • близько 3,5 тисячі систем ППО, включно із ПЗРК
  • понад 2 тисячі вантажних автомобілів
  • "незчисленну кількість стрілецької зброї, радарів, інженерної техніки, різних типів ракет, гелікоптерів, евакуаційних машин та багато іншого".

M2 Bradley ЗСУ

Також Олексій Резніков зазначив, що підготовку на території країн-партнерів пройшли вишкіл 70 тисяч українських воїнів.

Озвучені цифри відносно кількості озброєння цілком можливо й порівняти з даними перед російським повномасштабним вторгненням на основі даних Military Balance за 2021 рік.

Зокрема бронетехніки загалом від танків до бронеавтомобілів у українського війська було понад 9,3 тисячі одиниць, а всіх артилерійських систем, включно зі 120-мм мінометами (але без урахування менших калібрів) - понад 1,8 тисячі одиниць.

M109 ЗСУ

І хоча передача, наприклад, такої додаткової кількості озброєння може здивувати, справа в тому, що Сили оборони кратно збільшили свою чисельність з приблизно 200-тисячних сил для того, щоб протистояти російським військам, загальний склад яких - понад 1 млн осіб. Й кратне збільшення ЗСУ та інших складових українського війська означає також й потребу в озброєнні, навіть без урахування неминучих втрат.

Читайте також: Чи дійсно можливо на ФАБ-1500 прикрутити комплект УМПК та інші нестикування