xcounter
#

Шведські винищувачі JAS 39 Gripen для ПС ЗСУ: питання актуальне, пілоти почали "ознайомче навчання"

5203
Шведські винищувачі JAS 39 Gripen для ПС ЗСУ: питання актуальне, пілоти почали "ознайомче навчання"

Про те, що українські пілоти пройдуть так зване "ознайомче навчання" на винищувачах Gripen, у Швеції повідомляли ще у травні цього року — зараз актуальним залишається питання, чи змінилася позиція шведів щодо "зайвих літаків"

Група пілотів з України вже почала "ознайомче навчання" на шведських літаках JAS 39 Gripen і сьогодні залишається відкритим питання постачання цих винищувачів Україні.

Таку інформацію розповів Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 19 серпня, на пресконференції після зустрічі з очільником шведського уряду Ульфом Крістерссоном, повідомляє видання "Європейська правда".

Читайте також: Шведський Saab готовий до злиття та поглинань: що чекає виробника Gripen, NLAW та RBS-70

"Тестові випробування Gripen за участі українців наших пілотів уже почалися", повідомив Зеленський. За його словами, він детально обговорив з Крістерссоном питання передачі Україні літаків Gripen.

Нагадаємо, що ще наприкінці травня цього очільник оборонного відомства Швеції Пол Йонсон повідомив, що незначна кількість українських пілотів пройде підготовку на шведських винищувачах, і тоді йшлося не тільки про вправи на тренажерах, але й про польоти на JAS 39 Gripen.

Такий дозвіл було надано у відповідь на запит очільника українського оборонного відомства Олексія Резнікова.

Водночас 16 червня на сайті шведського уряду у повідомленні про черговий пакет оборонної допомоги йшлося про виділення коштів на "ознайомче навчання українських пілотів і пов’язаного з ними авіаційного персоналу на JAS 39".

"Передумова полягає у тому, що українські збройні сили висловили прохання щодо можливості оперативної оцінки JAS 39, оскільки одним з найбільш невідкладних заходів є укріплення української протиповітряної оборони сучасною бойовою авіацією", — йшлося у повідомленні.

Тут ще також варто згадати, що у травні цього року, коли міністр оборони Швеції вперше повідомляв про рішення щодо "тестового навчання" українських пілотів на Gripen, він також відзначив, що шведи не мають "зайвих" Gripen, щоб передати Україні. Чи змінилася сьогодні ця позиція поки що невідомо.

Читайте також: Британці з ETPS орендують Gripen D, і це може знадобитись для тренувань пілотів ЗСУ