xcounter
#

Британці з ETPS орендують Gripen D, і це може знадобитись для тренувань пілотів ЗСУ

2191
JAS 39D Gripen в розпорядженні британської ETPS, ілюстративне фото від Saab
JAS 39D Gripen в розпорядженні британської ETPS, ілюстративне фото від Saab

Навіть якщо цей варіант виглядає чисто теоретичним, відкидати його не варто

Уряд Швеції оголосив, що починає навчання наших техніків та пілотів на JAS 39 Gripen, і умови цієї програми поки що лишаються невідомими. Коли автори порталу The Drive по "гарячим слідам" коментували цю новину в своєму огляді, то зазначили зокрема, що на даний момент літаки типу JAS 39 Gripen орендують ВПС Чехії та Угорщини, ну і також – британська Імперська школа льотчиків-випробувачів (Empire Test Pilots' School, ETPS).

Сам по собі факт, що виявляється британці теж мають в оренді Gripen, навіть якщо для навчальних цілей, виглядає цікавим. Але якщо далі розбиратись у цій історії, то виявляються свої нюанси.

Читайте також: Попри затримки, у ПС США планують збільшити закупівлю F-15EX, щоправда, у 2025 році та незначну кількість
JAS 39D Gripen в розпорядженні британської ETPS, ілюстративне фото від Gripen International

Для початку виявилось, що британська ETPS орендує в шведської Saab лише один навчально-бойовий JAS 39D Gripen в рамках контракту, що був укладений ще в 1999 році, і з того часу постійно подовжується (хоча The Drive про наявність "Гріпенів" в розпорядженні ETPS писала саме в множині). Свій єдиний JAS 39D Gripen британська Імперська школа пілотів-випробувачів використовує для "розширеної льотної підготовки", для базової підготовки в цій установі використовуються турбогвинтові PC-21.

Також цікаво, що орендований британською ETPS JAS 39D Gripen фізично перебуває саме в Швеції, на випробувальній базі Saab в Лінчопінгу, за прямої підтримки ВПС Швеції. Тим більш, що та сама ETPS готує льотчиків-випробувачів в тому числі й для шведської Saab.

JAS 39D Gripen в розпорядженні британської ETPS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також важлива деталь – британська Імперська школа пілотів-випробувачів була створена ще в 1943 році, а на даний момент управляється спільно Міноборони Великої Британії та компанією QinetiQ. І на основі цієї важливої деталі ми можемо будувати наступні припущення.

Велика Британія заявила про готовність навчати пілотів ЗСУ, і це водночас при тому, що західні оглядачі говорять про "нестачу потужностей" в Королівських ВПС для підготовки нових льотчиків. Уже ця обставина дозволяє як мінімум не виключати, що в історії з "авіаційною коаліцією" для України британці можуть в тій чи іншій формі залучити свою ETPS.

Якщо зважити ще на той факт, що в Швеції стоїть орендований британцями навчально-бойовий JAS 39D Gripen, при цьому орендований під "вузьку задачу", можливо цей "борт" теж може бути задіяний для програми підготовки наших пілотів й техніків на "Гріпен".

Навіть якщо вищевикладені варіанти виглядають «чисто теоретичними», виключати їх все рівно не варто.

JAS 39D Gripen в розпорядженні британської ETPS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Попри затримки, у ПС США планують збільшити закупівлю F-15EX, щоправда, у 2025 році та незначну кількість