xcounter
#

Попри затримки, у ПС США планують збільшити закупівлю F-15EX, щоправда, у 2025 році та незначну кількість

1872
Всі фото – U.S. Air Force
Всі фото – U.S. Air Force

Загальна кількість замовлених літаків F-15 має збільшитися до 110 одиниць

Повітряні сили США планують закупити більше своїх нових літаків F-15EX Eagle II – щоправда, відбудеться це аж у 2025 фінансовому році, як розповідає видання Defense News із посиланням на версію Закону про державну оборону, представлену комітетом Палати представників зі справ Збройних сил.

Так, раніше служба планувала закупити у 2025 році 24 літаки, тепер же ця цифра зросла на 6 одиниць – до 30 літаків F-15EX Eagle II, кажуть у виданні. І якщо такий план зрештою погодять, то це може бути таким собі стимулючим фактором для ПС США працювати над закупівлею більшої кількості літаків до свого парка.

Читайте також: Винищувач F-15EX вперше випустив бойову ракету під час випробувань

Бо наразі ситуація виглядає так – у наступному, 2024 році у планах ПС США – закупівля одразу 72 літаків, з яких 48 одиниць – літаки п’ятого покоління F-35A, і ще 24 – літаки F-15EX Eagle II.

З новими шістьома F-15EX у 2025 році ця цифра зросте до 78 одиниць, також зросте відповідно і загальна кількість F-15EX, яку хочуть закупити ПС США – з раніше запланованих 104 до 110 літаків.

Взагалі тут варто згадати, що плани з закупівель цих літаків постійно змінювалися, спершу ПС США хотіли придбати одразу 144 F-15EX, водночас в якийсь момент кількість зрізали ледь не вдвічі – до 80 літаків, але після критики такого рішення було прийнято рішення збільшити цю кількість на 24 одиниці – до 104 літаків, а тепер, ймовірно, буде закуплено як мінімум 110 одиниць F-15EX.

Разом з тим, програма F-15EX загалом проходить не без проблем – станом на сьогодні затримка становить щонайменше шість місяців. Як у своїх звітах повідомляла Рахункова палата США (GAO), проблеми зокрема були до постачальника компонента носової частини фюзеляжу, а в одному з епізодів взагалі відзначається, що Boeing неправильно просвердлив отвори для встановлення скла одразу на чотирьох літаках.

Але такі затримки типові для ОПК США (та й загалом для "оборонки" світу в цілому) – так, нещодавно Defense Express розповідав про те, як у США відстає від графіка низка оборонних проєктів – крім F-15EX, до списку також увійшли міжконтинентальна ракета Sentinel та субмарина Sentinel Virginia.

Читайте також: Повітряні сили США замовили сотні двигунів для нових F-15EX