xcounter
#

У США оборонні проєкти відстають від графіка через вкрай банальну причину: F-15EX, міжконтинентальна Sentinel та субмарин Virginia

F-15EX від Boeing
F-15EX від Boeing
5532

Ціла низьких проектів оборонної промисловості США у всіх сферах почали зміщуватись вправо та дорожчати

Одразу декілька доволі важливих для обороноздатності США проектів з розробки та модернізації озброєння відстають від графіка, про що свідчить ревізія Рахункової палати країни. Зокрема під загрозою опинився ключовий проєкт пов'язані із ядерною тріадоюСША: розробка нової міжконтинентальної ракети LGM-35A Sentinel.

Ця ракета має прийти на заміну LGM-30G Minuteman III, яка після численних модернізацій залишається єдиною міжконтинентальною ракетою США шахтного базування. За попереднім планом ця ракета мала досягти своєї експлуатаційної готовності на рівні 2029 року, але оновлений графік у звіті показує 2030 рік.

Читайте також: ЗРК Hawk, ракети GEM-T та протиракети MSE для Patriot: очікується новий пакет допомоги від США на 2 млрд доларів

LGM-35A Sentinel графік проекту
Графік проєкту LGM-35A Sentinel, тут та нижче інфографіка зі звіту Рахункової палати США

Зазначимо, що за LGM-35 Sentinel відповідає Northrop Grumman, але серед його підрядників ледь не весь оборонно-промисловий комплекс США: Lockheed Martin, General Dynamics, Textron, Aerojet Rocketdyne, Honeywell та інші. А головною причиною затримки названо брак кадрів та порушення ланцюгів постачання.

LGM-35A Sentinel
LGM-35 Sentinel

Інший проєкт, який також відстає від графіка та взагалі може бути переглянути у бік спрощення - створення нових підводних човнів Virginia за версією Block V. Ці субмарини належать до класу багатофункціональних, але головна їх роль - бути "мисливцями" за підводними ракетоносіями противника. Також ці субмарини можуть атакувати цілі завдяки крилатим ракетам Tomahawk.

Головною особливістю Virginia Block V є встановлення модуля Virginia Payload Module (VPM), який збільшить довжину підводного човна зі 115 до 140 метрів та дозволить збільшити кількість ракет Tomahawk та іншого перспективного ракетного озброєння на борту субмарини. У 2019-2021 роках ВМС США замовили 9 таких субмарин, разом із замовленням ще однієї у попередній версії Block ІV загальна вартість замовлення склала понад 24 млрд доларів.

Virginia Block V
Virginia Block V (інфографіка H I Sutton)

Але графік виробництва субмарин зміщується одразу на 2 роки вправо й знову через брак кадрів у оборонній промисловості й не вистачає 25% працівників для своєчасного виконання робіт. Це пов'язано із високою завантаженістю пов'язану із будівництвом підводних ракетоносіїв нового класу Columbia, яка має прийти на заміну Ohio. Зрештою, окрім зривів строків, очікується, що проєкт буде спрощений, а вартість контракту все одно зросте.

Virginia Block V графік проекту

Окрім цих двох проєктів проблеми із браком кадрів та логістикою торкнулись виробництва F-15EX від Boeing, постачання партії літаків вироблених за планом низької інтенсивності, яка затримується на 6 місяців. А це вже зміщує строки виробництва повномасштабного виробництва F-15EX.

F-15EX графік проекту

Ще один проект від Boeing, який також зміщується вправо - танкер KC-46 Pegasus, розробка якого вже обійшлась у понад 7 млрд доларів та зіткнулась із цілою низькою проблем, наприклад зі стрілою, а також системою цифрового огляду, яка буде готова не раніше 2025 року, а випуск партії з 18 машин відтермінований на 21 місяць до 2023 року.

Читайте також: Раніше рашисти крали на електроніку пралки і холодильники, то тепер крадуть техніку в британських фермерів