xcounter
#

ЗРК Hawk, ракети GEM-T та протиракети MSE для Patriot: очікується новий пакет допомоги від США на 2 млрд доларів

4100
Протиракета MSE для Patriot (фото: US DoD)
Протиракета MSE для Patriot (фото: US DoD)

Новий пакет допомоги від США загальною вартістю близько 2 млрд доларів торкнеться посилення протиповітряної та протиракетної оборони України

Сьогодні, 9 червня, у США мають повідомити про виділення чергового пакету допомоги Україні озброєнням, загальна вартість якого оцінена у близько 2 млрд доларів.

Як пише Bloomberg, з посиланням на власні джерела, пакет допомоги буде виділено за програмою Ініціативи сприяння обороноздатності України (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI), що означає замовлення озброєння у виробників й відповідний час, який піде не виготовлення зброї.

Читайте також: Як HIMARS та M270 допомагали "форсувати Дунай" в Румунії: коли все йде за ідеальним сценарієм

У складі пакета допомоги - відремонтовані (можливо модернізовані) зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk. Зазначимо, що цей ЗРК вже постачається до України, зокрема Іспанією, яка передавала ці ЗРК у двох траншах допомоги.

MIM-23 Hawk
Пускові MIM-23 Hawk

Нагадаємо, що можливості актуальної серійної версії Improved Hawk Phase III, який використовує ракети з напівактивною радіолокаційною ГСН, наступні:

  • Дальність виявлення цілей: до 100 км
  • Дальність знищення цілей: до 50 км
  • Максимальна висота цілі: до 20 км
  • Кількість пускових: 3/6/9

Також у пакеті мають бути ракети для ЗРК Patriot, як для знищення аеродинамічних цілей - GEM-T, так й протиракети, враховуючи те, що мова йде про нові вироби, то мова йде про MSE, яка єдина знаходиться у виробництві.

GEM-T
Пуск ракети GEM-T (фото: US DoD)

Ракети GEM-T забезпечують знищення цілей на дальності до 160 км, а протиракети MSE - перехоплення балістичних та інших цілей на дальності до 60 км.

ракети ЗРК Patriot
Ракети ЗРК Patriot

Зазначимо, що наразі підтверджено використання українськими ЗРК Patriot протиракет CRI, які є попередньою версією кінетичного перехоплювача, яка має менші можливості щодо перехоплення балістичних цілей із дальністю, яка у 1,5 раза менша за показники MSE.

Водночас вартість пакета у 2 млрд доларів прямо говорить, що окрім ЗРК Hawk та ракет до Patriot у ньому будуть й інші зразки озброєння. Хоча треба зазначити, що вартість лише однієї протиракети MSE орієнтовно становить 3-4 млн доларів.

Читайте також: Раніше рашисти крали на електроніку пралки і холодильники, то тепер крадуть техніку в британських фермерів