xcounter
#

Як HIMARS та M270 допомагали "форсувати Дунай" в Румунії: коли все йде за ідеальним сценарієм

3603
Залп з M270, фото ілюстративне, джерело – U.S. DoD
Залп з M270, фото ілюстративне, джерело – U.S. DoD

У Румунії провели масштабні навчання, де підрозділи країн-членів НАТО спільно форсували річку Дунай

Військові підрозділи країн-членів НАТО у рамках навчань Sabre Guardian 23 – компонента DEFENDER 23 – які проходять у Румунії змоделювали ситуацію з форсуванням річки Дунай – деталі про ці навчання розповідає видання DefenseRomania.

Дії відбувалися під селом Бордушань – підготовка до форсування річки стало Фазою І навчання – союзними силами було здійснено ураження ворога, який закріпився на протилежному березі річки Дунай, всіма можливими засобами: румунські війська били зі своїх ракетних систем HIMARS, італійські та американські – з M270, в ураженні ворога (зокрема й ворожих катерів) також брали участь річкові кораблі типу Mihail Kogălniceanu військово-морських сил Румунії, а також бронетранспортери Piranha V.

Читайте також: Air Defender 2023: що насправді відпрацьовує НАТО й чому РФ дійсно має бути лячно

Piranha V
Piranha V збройних сил Румунії. Фото: Ministerul Apararii Nationale
Далі у рамках Фази II – найризикованішої частини операції – за допомогою швидкісних катерів та гелікоптерів румунські війська форсували річку, і після закріплення на протилежному березі розпочалося переправлення вже першої хвилі бронетранспортерів – за потреби, на цій фазі також здійснюється підтримка вогнем артилерійського озброєння, а також зенітне прикриття десанту, що форсує річку. Водночас – якщо є така можливість – на інший берег також перекидають танки та артилерію, щоб відбити ймовірну контратаку противника.

Ця фаза найважливіша та найнебезпечніша – важливим аспектом є те, з якою ефективністю було відпрацьовано по ворогу у попередній фазі. Далі – у рамках Фази III – було збудовано понтонний міст і на протилежний берег Дунаю вже переправилися інші війська, завдання яких – розширення плацдарму.

Спершу по мосту переправили румунські БТР, далі до них приєдналися ще й польські бронемашини, а також підрозділи з Італії, Македонії та Португалії. Зрештою, через річку пройшли й американські та французькі бойові машини.

Важливе уточнення з навчань – що форсування річки Дунай "натівськими" підрозділами під час навчань проводили фактично за ідеальним сценарієм – коли союзні підрозділи мали суттєву перевагу як у засобах ураження, так і в морській та повітряній компоненті.

Читайте також: Кремль несподівано вирішив провести головний морський парад у внутрішньому морі НАТО