xcounter
#

Air Defender 2023: що насправді відпрацьовує НАТО й чому РФ дійсно має бути лячно

5400
Air Defender 2023: що насправді відпрацьовує НАТО й чому РФ дійсно має бути лячно

Одна з головних цілей навчань Air Defender 2023 - відпрацювання швидкого розгортання резервних сил США у Європі

Вже 12 червня у Європі стартують наймасштабніші з часів Холодної Війни повітряні навчання Альянсу Air Defender 2023. До них буде залучено 220 літаків, з яких близько 100 прибудуть із США і об'єктивно у європейському небі буде дещо тіснувато, поки ці маневри не завершаться 23 червня.

Головною особливістю навчань стане відпрацювання саме розгортання повітряних можливостей США, й до цього залучаються не повітряні сили збройних сил, а повітряні сили національної гвардії США, який об'єктивно є резервом. Тобто мова йде про відпрацювання швидкого розгортання всіх наявних сил НАТО у Європі.

Читайте також: Оборонний гігант BAE Systems заходить в Україну, а це все від CV90 та Bradley, M777 та Archer, до Shtorm Shadow та Tempest
F-35

Хоча треба зазначити, що підрозділи повітряних сил нацгвардії США перелетять до Європи на F-35, F-15, F-16 та штурмовиках A-10.

Останні прямо вказують на те, що відпрацьовуватись будуть не лише повітряні бої та завдання далекобійних ударів, а безпосередня атака наземних цілей на полі бою.

Також вкрай демонстративним є райони проведення навчань, які анонсував Бундесвер:

Air Defender 2023

Три базових райони у самій Німеччині, з яких літаки будуть виконувати завдання у бік РФ, точніше - Чорного та Балтійського морів. Обидва - максимально зручні місця для прикладання зусиль.

Й знову ж, мова йде про фактичне відпрацювання розгортання повітряних резервів США, які мають посилити можливості повітряних сил європейського сегменту НАТО.

До них, у випадку моделювання гіпотетичного сценарію війни, треба додати потужність повітряних сил США, й тоді все дуже сильно почне нагадувати початок операції "Буря у Пустелі" з масштабною повітряною атакою Іраку. Звісно це лише гіпотетичний сценарій, але саме його, з огляду на все й відпрацьовують у НАТО.

Й не варто забувати, що паралельно з навчаннями у небі, ціла серія послідовних навчань НАТО у Європі проходить у морі та на землі. Загалом мова йде про п'ять навчань лише під егідою Альянсу, на рахуючи національні маневри збройних сил, які проходять у той самий час й також завершаться у середині червня.

Що на ці навчання зможуть відповісти у Кремлі - знову залякувати ядерним озброєнням, при цьому вже з величезним сумнівом у тому, що вся концепція прориву європейської протиракетної оборони спрацює. Бо спеціально для цих задач створювались "Искандер" та "Кинжал", міф про які зруйновано Збройними Силами України.

Читайте також: У Краснодарському краї РФ дрон уразив ще один НПЗ, його мала прикривати зенітна бригада з "Бук-М3"