xcounter
#

НАТО у Європі починає цикл навчань з репетиції війни з РФ, які триватимуть до середини червня

Епізод з навчань Defender 22
Епізод з навчань Defender 22
2168

Загалом мова йде про п'ять навчань лише під егідою НАТО, на рахуючи національні маневри збройних сил, які проходять у той самий час

З 7 травня у Європі офіційно розпочались центральні міжнародні навчання у регіоні під назвою Defender 23, в яких беруть участь підрозділи армії США та ще 20 країн-членів Альянсу та союзників. Самі по собі вони складаються з трьох окремих навчань: Swift Response, Immediate Response та Sabre Guardian, кожен з який розкриває свої аспекти сценарію, який не передбачає трактувань.

Swift Response проходить у Балтійському та Середземноморському регіоні та об'єднав зусилля збройних сил, зокрема, Чехії, Естонії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Італії, Латвії, Нідерландів, Польщі, Португалії, Іспанії, Великої Британії та США. За сценарієм, задача об'єднаних сил перевірити оборонні можливості союзників від загрози, у якій легко впізнається РФ.

Читайте також: Франція зупиняє глобальну модернізацію Tiger й завдала остаточний удар по вертольоту розробка якого коштувала 7,3 млрд євро
бронетехніка нато

При цьому країни мають продемонструвати можливість оперативного перекидання сил та дій збройних сил різних країн під єдиним командуванням та у взаємодії. Наприклад, підрозділи іспанської повітряно-десантної бригади Brigada Paracaidista будуть одночасно діяти в Естонії, Греції та Іспанії. А з цікавинок - до Європи вже перекинуто американські штурмовики A-10.

A-10 Thunderbolt II

Swift Response завершаться 20 травня й розпочнеться Immediate Response, за сценарієм якого США та союзники стримавши перший удар ворога, починають розгортати театр військових дій, опрацьовуючи швидке перекидання та введення у боєготовність додаткових сил.

А завершить цикл навчань Defender 23 - Sabre Guardian у червні. У минулих роках ці навчання проводились у Болгарії, Угорщині та Румунії. За сценарієм цього року відомо, що головним напрямом цих навчань будуть контрнаступальні дії.

Defender Europe

Але це не все, бо паралельно з Defender 23 з 8 по 26 травня проходять навчання Formidable Shield, які будуть йти у Північній Атлантиці та у приарктичних районах. У цих навчаннях буде брати участь понад 20 кораблів, авіація та наземні підрозділи ППО. У переліку вправ - відпрацювання знищення балістичних цілей, що знову ж таки, прямо говорить про намір відпрацювати дії проти РФ. А головна задача Formidable Shield - відпрацювати захист морських комунікацій та вочевидь конвоїв, які будуть "рухатись" під час mmediate Response.

Formidable Shield
Formidable Shield 2019

Тренуватися будуть й повітряні сили під час Astral Knight 23, які традиційно зосереджені на відпрацювання комплексної взаємодії протиповітряної та протиракетної оборони Європи, а також атакувальних авіаційних можливостей.

Astral Knight
Astral Knight 2019

Але це лише навчання, які проводяться під егідою НАТО. Бо паралельно з ними у країнах також йдуть національні навчання. Зокрема прямо зараз у Польщі проходять наймасштабніші за останній час навчання Anaconda, які стартували 2 травня, а завершаться 26, тобто під час Defender 23. А до 11 травня тривають навчання шведської армії Aurora у Балтійському морі та його узбережжі, які також визнанні найпотужнішими з часів Холодної війни. І всі ці навчання мають однакову легенду та сценарій - дії проти РФ.

Читайте також: Х-47 "Кинжал": балістичний чи гіперзвуковий, як взагалі працює, як з'явився у РФ та став міфом