xcounter
#

Франція зупиняє глобальну модернізацію Tiger й завдала остаточний удар по вертольоту розробка якого коштувала 7,3 млрд євро

Tiger збройних сил Франції (всі фото: École de l'aviation légère de l'armée de Terre)
Tiger збройних сил Франції (всі фото: École de l'aviation légère de l'armée de Terre)
11723

Ціла "екосистема", яка у Європі була збудована під Tiger, остаточно розвалюється і є красномовним прикладом іншої сторони медалі під назвою "власна розробка"

Майбутньому європейського ударного вертольота Tiger остаточно опинилось під величезним питанням. Машина, яку почали розробляти в умовах Холодної війни, як спільний німецького-французького проекту, що ледь не скасували у 1992 році, назвати безпроблемною важко, а реальна поточна боєготовність машин стала темою гучного скандалу у Бундесвері.

Й після пошуку Берліном варіантів заміни Tiger, що вже було доволі очевидною ознакою дуже примарного майбутнього цього вертольоту, своє рішення прийняла й Франція. Зокрема міноборони країни не внесло програму модернізації машин за версією Tiger Mk III у план на 2024-2030 роки й на рівні генштабу країни прийнято рішення поки поставити програму на паузу, про що пише французьке видання Opex360.

Читайте також: Росіяни уже в 2009 році мали чотири варіанти крилатих бомб з модулями УМПК, але тоді ці "вироби" в серію не пішли
Tiger вертоліт

А від цього рішення вже страждає Іспанія, які також є операторами Tiger й планувала його модернізацію спільними зусиллями. Якщо Німеччина має на папері 51 таких машин, Франція - 67, то Іспанія 18 одиниць. Й тепер для Мадрида також постає питання що далі роботи зі своїми машинами у середньостроковій перспективі, із загрозою готувати "чекову книжку" для заміни парку машин.

Як це до речі вже зробила Австралія, бо ця країна також має 22 Tiger. Але розуміючи "глибину глибин" у 2022 році уклала угоду на 29 AH-64E Apache Guardian із загальним цінником у 3,8 млрд доларів та ще 3,45 млрд інвестиціями у підготовку інфраструктури. Попри ціну перші американські вертольоти у стрій встануть у 2025 році, а повна боєготовністю очікується на рівні 2028 року.

Але це звісно не означає те, що Tiger одразу почнуть списувати й виводити з експлуатації. Робочою версією модернізації є Tiger Mk II. Але ця версія передбачає лише інтеграцію нового озброєння у вигляді високоточної ракети з лазерним наведенням Telson від TDA Armements (входить у Thales Group), яка фактично є аналогом APKWS.

А окрім цього, з оновлень лише оновлення системи супутникової навігації. У порівнянні із Tiger Mk III, який передбачав тотальну цифровізацією машини, її інтеграцію до тактичних систем, можливості керувати БПЛА, заміни прицілу, авіоніки, інтеграцію нового комплексу РЕБ та протидії зенітним ракетам, нового озброєння, включно із ракетами NLOS (стрільба поза межами прямої видимості).

Tiger Mk III

У планах Airbus ще у 2022 році був план на оновлення 42 машин для Франції, з опціоном на ще 25, а також усіх іспанських. Перший політ Tiger Mk III планувався на 2025 рік, а постачання перших машин у 2029-2030 роках.

Але тепер всі ці роботи, а більше того й подальше майбутнє Tiger під питанням. Й зрештою загалом приклад Tiger є чудовою демонстрацією того, що замало вкласти в розробку величезні кошти, а мова йде за оцінками у 7,3 млрд євро на розробку.

Tiger вертоліт

Необхідно ще регулярно підтримувати саму розробку, забезпечувати її високу боєздатність та оновлювати. Але Tiger Mk III, який мав встати у стрій лише у 2030 році в цілому вже пропонує те, що зараз має AH-64E Apache Guardian.

Читайте також: Грецька модернізація Leopard 2A4 з динамічним захистом та елегантним комплексом активного захисту - детальний огляд