xcounter
#

Грецька модернізація Leopard 2A4 з динамічним захистом та елегантним комплексом активного захисту - детальний огляд

Leopard 2A4 ASPIS Modular NG-MBT​ (фото: Doureios)
Leopard 2A4 ASPIS Modular NG-MBT​ (фото: Doureios)
7534

Замість того, щоб захисти танк з усіх сторін комплексом активного захисту, який має знищувати ворожі боєприпаси, греки використали дійсно цікаве та потенційно ефективне рішення

Грецька компанія EODH SA на виставці DEFEA показала свою версію модернізації Leopard 2A4, перші фото з неї не давали можливості повністю оцінити рішення розробників. Й попри перше враження, що мова йде про лише встановлення блоків динамічного захисту, оновлення машини виявилось глибшим.

Зокрема, як пише грецьке видання Doureios, для захисту машини окрім блоків динамічного захисту ASPIS, елементів NERA та протикумулятивних решіток, компанія EODH SA пропонує встановлення на башті елементів активного захисту. Й загалом все це комплексне рішення отримало назву ASPIS Modular NG-MBT.

Читайте також: Іспанці хочуть мати власний мобільний "винищувач всього, що є в повітрі", і навіть артилерійських снарядів
Leopard 2A4 ASPIS Modular NG-MBT
Leopard 2A4 ASPIS Modular NG-MBT (фото: Doureios)

Якщо з усіма іншими рішеннями все в цілому зрозуміло, то рішення з активним захистом цілком можливо вважати справжні елегантним. Бо замість спроби зробити аналог ізраїльського Trophy, який має перехоплювати всі загрози у всіх ракурсах, греки зосередились над захистом виключно верхньої полусфери.

Для цього звісно також використовуються радіолокаційні сенсори міліметрового діапазону, які й видають команду на підрив вибухових елементів у потрібному напрямі, знищуючи загрозу, яка наближається зі значними кутами атаки. Але рішення обмежити зону відповідальності КАЗ має величезне значення.

ASPIS Modular NG-MBT

З боку Defense Express зазначимо, що тим самим EODH SA розв'язала цілу низку проблем. По-перше, селекцію самих загроз, бо у випадку необхідності роботи комплексу активного захисту всеракурсного типу необхідно проводити селекцію цілей й відрізняти об'єкти, які не становлять загрозу. По-друге, забезпечити безпеку супроводжуючої піхоти, щоб її не посікло самим активним захистом. Й зрештою активний захист від протитанкових ракет та дронів-камікадзе значно простіше за той, який має перехоплювати підкаліберні боєприпаси, які летять на швидкості у 1,5 км/с.

А у випадку потреби захисту лише верхньої полусфери ці питання знімаються. При цьому вирішується питання з ПТРК, які атакують саме з гори, а також - дронів-камікадзе, які є новою загрозою на полі бою. Й разом із динамічним захистом, NERA та протикумулятивними решітками говорить про доволі комплексне рішення значного посилення захисту Leopard 2A4.

Leopard 2A4 ASPIS Modular NG-MBT
Leopard 2A4 ASPIS Modular NG-MBT (фото: Doureios)

Але звісно залишається питання ваги комплекту, бо вважається, що шасі Leopard 2A4 без додаткових масштабних змін розраховано на вагу до 59 тонн, тобто резерв ваги складає 4 тонни. Зокрема поляки під час створення своєї версії Leopard 2PL вклались саме у таку позначку, а турецька версія модернізації збільшує вагу до 61,3 тонни.

Водночас рішення EODH SA в цілому цілком заслуговує детальної уваги в першу чергу саме використанням активного захисту у верхній полусфері. Тим паче, що в Україні є аналогічні розробки.

Читайте також: ЗСУ вже використовують ізраїльський радар RADA ieMHR: як далеко він побачить безпілотник чи винищувач