xcounter
#

Іспанці хочуть мати власний мобільний "винищувач всього, що є в повітрі", і навіть артилерійських снарядів

7821
Фото ілюстративне, джерело – MBDA
Фото ілюстративне, джерело – MBDA

Але як швидко така система може бути реалізована на практиці поки що невідомо

Міністерство оборони Іспанії хоче, щоб військо країни мало на озброєнні системи протиповітряної оборони, які повинні вміти збивати серед усього й артилерійські боєприпаси – про проведення конкурсу на створення такої системи у рамках програми Coincident R&D від Головного управління озброєння та матеріальних засобів (DGAM) було оголошено декілька днів тому, розповідає видання Infodefensa.

ППО
Іспанці хочуть, щоб їхня нова система ППО могла збивати і безпілотники, і навіть артилерійські снаряди. Фото ілюстративне

Зокрема йдеться про те, що DGAM вимагає від потенційних учасників "розробити демонстраційні системи нейтралізації повітряної загрози на базі гарматно-ракетних систем". Рішення повинно бути ефективним як для сценаріїв C-RPAS (Counter Remotely Piloted Aircraft Systems), так і C-RAM (Counter Rocket, Artillery, and Mortar).

Читайте також: Боєприпасний завод FMG в Іспанії на повну завантажив лінію з виробництва 155-мм снарядів
ППО Skynex
Система ППО Skynex для боротьби з ракетами чи дронами. Фото: Rheinmetall

Пізніше ці демонстраційні системи можуть бути інтегровані в платформу з "власними радіолокаційними датчиками, оптичними системами спостереження, стеження та ідентифікації, і загалом має забезпечити захист від літаків, гелікоптерів, безпілотників та артилерійських снарядів".

Фактично, як стверджує очільниця оборонного відомства Іспанії Маргарита Роблес, військо потребує "оптимальної системи протиповітряної оборони на малій та надмалій висотах з великою мобільністю, що здатна захистити маневрені підрозділи і поєднує в собі зенітні ракети та артилерійське озброєння". Можна сказати, що іспанці хочуть мати у себе на озброєнні щось на кшталт російського зенітного ракетно-гарматного комплексу "Панцирь", але зі значно удосконаленими можливостями щодо знищення цілей.

ЗРГК
ЗРГК "Панцирь-С1", фото ілюстративне

Конкретних подробиць щодо вимог стосовно тактико-технічних характеристик майбутнього комплексу не повідомляється – відомо, що оборонне відомство Іспанії готове надати фінансування у розмірі 950 тисяч євро кожному проекту в цій сфері, а компанії мають 60 днів починаючи з 3 травня для надання своїх пропозицій.

У контексті іспанських планів щодо створення комплексу, що буде збивати зокрема артилерійські снаряди та інші цілі можна згадати, як американці ще рік тому, у травні 2022 році, успішно лазером збили 60-мм мінометну міну за допомогою комплексу DE M-SHORAD. Тоді ж заявлялося, що в майбутньому система має знищувати у повітрі також і артилерійські снаряди та ракети.

Читайте також: Іспанці озвучили свої висновки про війну в Україні, і вони насправді доволі очевидні