xcounter
#

У США лазером збили 60-мм мінометну міну: чи впорається така зброя із "Градам" або 155-мм артилерією

37661
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD

Розробник стверджує, що така лазерна система зможе збивати не тільки міни, але й ракети та артилерійські снаряди

Система лазерної зброї успішно збила декілька мінометних мін під час випробувань. Про це з посиланням на Raytheon розповідає видання Popular Mechanics.

Так, під час навчань з бойовими стрільбами лазерна система DE M-SHORAD змогла "виявити, відстежити, націлитися та знищити декілька 60-мм мінометних снарядів у польоті".

Читайте також: Армія РФ "використовує" в Україні неіснуючий комплекс лазерної зброї
DE M-SHORAD
Художня візуалізація роботи бойового лазера по цілях

Деталі цих випробувань не розголошується – невідомо, скільки саме мінометних мін було випущено під час тестів та скільки було знищено лазером.

Також не зазначається, як саме були уражені міни та на якій траєкторії вони були, що могло вплинути, зокрема, на відстеження мін. Також невідомо, як саме лазер пошкоджував міни – нагріваючи поверхню та детонуючи вибухову речовину чи якимось іншим способом.

Попри це, випробування все одно можна вважати історичною подією, стверджують у Popular Mechanics. Водночас розробник запевняє, що в перспективі така система має "розбиратися" не тільки з мінами, але й з ракетами та артилерійськими снарядами.

БМ-21
БМ-21 "Град", фото ілюстративне

Разом з тим, поки що невідомо, чи зможе DE M-SHORAD впоратися з такими системами, як 122-мм "Град" або ж зі 155-мм артилерійськими снарядами.

Лазерна система ППО ближньої дії DE M-SHORAD складається з лазерного бойового модуля потужністю 50 кВт, радіолокаційної системи виявлення, системи управління лазерним променем та датчика наведення, встановлених на бронетранспортері Stryker.

Читайте також: Ізраїль хоче захиститися "лазерною стіною" від ворожих ракет та БПЛА: коли в країні з’явиться така зброя