xcounter
#

Leopard 2A4 з динамічним захистом для збройних сил Греції: коли мем остаточно перестав бути просто жартом

Leopard 2A4 з динамічним захистом у Греції
Leopard 2A4 з динамічним захистом у Греції
6050

Рішення посилити Leopard 2A4 динамічним захистом Греція насправді приймає не лише після України, а й після Туреччини

Танки Leopard 2A4 збройних сил Греції можуть отримати новий комплект додатково бронювання з елементів динамічного захисту. У межах запланованої модернізації машини компанія EODH розробила елементи динамічного захисту, які отримали назву ASPIS, спеціально для встановлення на Leopard 2A4.

Як пише видання Defencereview.gr, яке й опублікувало перші знімки машини з таким комплектом, розроблений захист увібрав у себе досвід використання танків у реальних боях.

Читайте також: Чи можна копію "Скад" з КНДР зарядити в штатну пускову ОТРК "Ельбрус", і як зміниться дальність пуску

З огляду на доступні кадри елементи динамічного захисту ASPIS розміщенні у лобовій проекції машини із захистом верхньої лобової частини однотипними за типорозмірами елементами. А ось на башті, через її насправді доволі складну форму, прийшлось використати елементи індивідуального виконання - близько десятка різних за формою , включно з доволі великим, який захищає маску гармати.

На жаль наразі поки що немає фото, яке б демонструвало верхню частину башти й могло дати відповідь на питання, чи розміщений він там. Водночас додатковий захист отримала перша третина борту, а також нижня лобова частина, можливо шляхом застосування NERA-елеметів, або просто щитків з рознесеним бронюванням. Тому наразі можливо оцінити розміщення додаткового захисту наступним чином:

Бронювання Leopard 2A4 динамічним захистом
Бронювання Leopard 2A4 динамічним захистом (червоним) та екранами або NERA-елементами (синім)

Цікаво, що про рішення грецьких розробників стало відомо вже після того, як українські фахівці почали зміцнювати бронювання Leopard 2A4 динамічним захистом. Й загалом у мережі вже вкрай активно ходить категорія мемів, які демонструють активне використання динамічного захисту українськими військовими. Але насправді його використанням на танках Leopard 2A4 цілком закономірне.

Більше того, перше серійне рішення було створено турецькою компанією Roketsan й було викликано реальним бойовим досвідом використання Leopard 2A4 у Сирії.

Додаткове бронювання Leopard 2A4 від Roketsan
Додаткове бронювання Leopard 2A4 від Roketsan

Зазначимо, що вага грецького комплекту, а також звісно українського, невідома. Але турецький проект має вагу у 6,3 тонни, що збільшило вагу машини одразу до 61,3 тонни. Водночас бажаним показником для немодернізованої ходової Leopard 2A4 є параметр до 60 тонн, який був досягнутий польськими розробниками під час створення версії Leopard 2PL.

Leopard 2PL
Leopard 2PL (фото: 1 Warszawska Brygada Pancerna)

Для самої Греції модернізація танків Leopard 2A4 є доволі важливою. Зокрема міноборони країни запланувало доволі масштабно оновити весь парк бронетехніки, включно із закупівлею німецької БМП KF-41 Lynx. У програмі модернізації й танки Leopard 2A4 у кількості 123 машин до рівня A7, водночас це означає, що ще 60 танків залишаться без оновлення. Й саме тому Афіни цілком можуть бути зацікавлені у пошуку рішення щодо посилення можливостей всіх машин.

Тим паче, що коли мова йде про танкові підрозділи Греції, то 170 Leopard 2A6HEL та 183 Leopard 2A4 складають не основу парку. Основним танком країни є 500 одиниць Leopard 1, рішення щодо модернізації яких також у стадії пошуку. Окрім того, у строю грецької армії ще 375 одиниць справжніх раритетів у вигляді M48A5 Patton. Тобто рішення щодо неглибокої модернізації Leopard 2A4 для Афін дійсно важливе.

Читайте також: Коли ранок починається з бавовни: БПЛА уразив найбільшу нафтобазу в окупованому Севастополі