xcounter
#

Чи можна копію "Скад" з КНДР зарядити в штатну пускову ОТРК "Ельбрус", і як зміниться дальність пуску

6576
В'єтнамські ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел
В'єтнамські ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб відповісти на це питання, маємо один цікавий приклад, який розберемо нижче

Портал Army Recognition звернув увагу, що під час своїх недавніх навчань армія В’єтнаму в квітні 2023 року "засвітила" як мінімум чотири свої пускові установки радянських ОТРК 9К72 "Ельбрус". Чи проводились при цьому реальні пуски ракет – не повідомляється.

Але цікаво, що під час однієї оборонних виставок у грудні 2022 року В’єтнам презентував модернізовану пускову до комплексу "Ельбрус", чим заодно показав, що ці отримані в 1981 році від Радянського Союзу ОТРК – досі в строю та готові до реального застосування.

Західні аналітики вважають, що В’єтнам як власник комплексу "Ельбрус" має найпотужнішу ракетну зброю у всій Південно-Східній Азії, необхідну для стримування Китаю.

Що в свою чергу пояснює таємничість, яка супроводжує ці в’єтнамські ракетні комплекси: The Military Balance 2022 говорить лише про факт їх наявності, а в інших джерелах наводиться "розброс" від декількох до 24 пускових установок, отриманих від Кремля на початку 1980-х років.

Ще один цікавий момент: західні джерела стверджують, що В’єтнам на свої пускові до комплексів "Ельбрус" заряджає взагалі північнокорейські ракети Hwasong-6, які придбав у 1990-х роках в кількості до 100 одиниць (але ми не можемо виключати, що поставки відбувались і після цього часу).

В'єтнамські ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел

Hwasong-6 можна назвати скоріше "переробкою" радянської 8К14, бо між цими двома "виробами" є насправді суттєві відмінності.

Перша – на відміну від оригінальної 8К14, на північнокорейській Hwasong-6 маса БЧ зменшена до 770 кг, натомість маса палива нарощена на 25%, що в свою чергу дозволило збільшити дальність стрільби до 600 км.

Друга – на відміну від оригінальної 8К14, де довжина корпусу складає 11,6 метрів, довжина корпусу Hwasong-6 складає 12 метрів, але зазор в 0,4 метри аж ніяк не завадив вмістити ракету в "оригінальну" пускову від радянського ОТРК "Ельбрус".

Північнокорейська Hwasong-6, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вищевикладене показує як мінімум два специфічні моменти. Перший – виявилось, що радянський ОТРК "Ельбрус" можна заряджати навіть "нестандартними" копіями ракет 8К14.

Другий – логіка, за якою країни Азії обирають партнерів для поставок, іноді виглядає як мінімум дивною. Хоча б із того, що Північна Корея хоч історично залежна від Китаю, але все рівно продала ракети противнику Пекіна, навіть якщо справа була в далеких 1990-х роках.

В'єтнамські ОТРК "Ельбрус", ілюстративне фото з відкритих джерел