xcounter
#

Українські пілоти та техніки опанують Gripen: уряд Швеції оголосив про "невідкладні заходи"

JAS 39 Gripen (всі фото: Försvarsmakten)
JAS 39 Gripen (всі фото: Försvarsmakten)
3541

Але головним питанням залишається хто стане донором JAS 39 Gripen для України

Уряд Швеції офіційно повідомив про черговий, вже дванадцятий, пакет допомоги Україні головна особливість якого - опануванню українськими пілотами та техніками багатофункціональних винищувачів JAS 39 Gripen.

Це рішення обґрунтовано тим, що "українські Збройні Сили висловили прохання відносно Gripen, як один із невідкладних заходів посилення української протиповітряної оборони сучасних бойовим авіаційним комплексом".

Читайте також: Туреччина вижала дійсно все з танка M60: нова модульна башта MZK, яка вивела машину на інший рівень (фото та відео)
JAS 39 Gripen

Нагадаємо, що наприкінці травня, таку можливість анонсував міністр оборони Швеції Пол Йонсон, але тепер про це повідомлено офіційно. Зазначимо, що саме Gripen ще до 2022 року розглядався, як один із найбільш реальних варіантів посилення Повітряних Сил України за рахунок своїх бойових та експлуатаційних характеристик. Й об'єктивно JAS 39 Gripen від Saab займав доволі вагоме місце серед усіх інших варіантів.

Й підготовка пілотів на JAS 39 Gripen об'єктивно означає й те, що ці літаки все ж таки будуть передаватися до України. Водночас раніше основні публічні заклики були направлені на отримання F-16, згодом з'явилась інформація й про зацікавленість у F/A-18 з Австралії, які вже виведені з експлуатації.

JAS 39 Gripen

Водночас головним питанням залишається джерело постачання машин. Зокрема саме Швеція загалом має 96 літаків Gripen, але за словами міністра оборони країни, всі вони потрібні для оборони й не є ресурсом для передачі. Серед інших операторів JAS 39 Gripen у світі - Чехія, яка з 2003 року тримає у лізингу 14 машин, а також Угорщина, яка у той же період орендувала аналогічну кількість літаків.

Але строки завершення оренди - 2026 та 2027 роки. Ще одним оператором Gripen є Бразилія, яка замовила 36 літаків у новій версії NG. Враховуючи позицію країни її теж можливо не включати до переліку кандидатів, як й Таїланд з 12 машинами.

JAS 39 Gripen

Ще 26 літаків є у Південно-Африканській Республіці, але їх стан викликає величезне питання, бо країна виводила їх з експлуатації у грудні 2021 року через брак коштів на їх обслуговування. При цьому частина бортів була розібрана на запасні частини.

Тому питання джерела походження Gripen для України залишається під питанням. Але загалом цілком може бути вирішено.

Читайте також: ПС ЗСУ терміново отримають десятки ракет для ЗРК Patriot, щоб і надалі збивати залпи з "Кинжалів"