xcounter
#

Шведський Saab готовий до злиття та поглинань: що чекає виробника Gripen, NLAW та RBS-70

5617
Gripen від Saab
Gripen від Saab

На фоні зростання ринку озброєння та очікувано швидкого вступу Швеції до НАТО Saab готовий до доволі агресивних дій

Шведській оборонний гігант Saab готовий до поглинань та об'єднань з іншим оборонними компаніями, про що повідомив очільник компанії Мікаел Юганссон [Micael Johansson] під час публічного виступу для інвесторів та підбиття підсумків другого кварталу 2023 року.

"Частина наших амбіцій зростання включає можливості злиття та поглинання. Я не говоритиму про розміри [компаній, що розглядаються], але, звичайно ж, у нас є план, коли йдеться про такі важливі країни, як Великобританія, США, і ми також, можливо, розглянемо Німеччину", - повідомив Мікаел Юганссон.

Читайте також: РФ показала міні-РЛС, якою хоче захистити Кримський міст від катерів-камікадзе

Й загалом вся стратегія компанії зараз націлена на те, що б захопити нові об'єми ринку на фоні очевидного дефіциту озброєння. При цьому на руку компанії грає очевидний швидкий вступ до НАТО, що означає дещо легшу участь у всіх можливих тендерах на закупівлю нового озброєння в інших країнах Альянсу.

Saab звітність 2023

А для цього цілком логічно розширятись та кооперуватись з іншими компаніями, поглинаючи малі та об'єднуючи зусилля з гігантами. Окрім того, створення спільних підприємств у юрисдикції країн-замовників є взагалі однією з умов просування та розширення виробничих потужностей. Тобто Saab декларує свою готовність до доволі агресивних дій.

Й якщо звернути увагу на звіт компанії можливо помітити деякі дійсно важливі речі. Зокрема найбільша за розміром замовлень сфера діяльності Saab - наземні системи розміром портфелю близько 4 млрд доларів, з яких нових замовлень близько 650 млн доларів.

Saab звітність 2023

У цій категорії продукції компанії такі відомі системи, як ПТРК NLAW, ПЗРК RBS-70 та ручний гранатомет AT-4. Й попри зростання продажів на 23% (у порівнянні із 2 кварталом 2022 року) прослідковується падіння маржі операційного прибутку на 20%. Тобто продукції виробляється більше, але її собівартість зростає.

Трохи менший за портфелем замовлень сектор - електронні системи розвідки, спостереження, РЕБ та РТР. Це для Saab 450 млн доларів нових замовлень з 4 млрд загальному портфелю. Який демонструє активне зростання за обома показниками, що пояснюється зацікавленістю у літаках ДРЛВ Global Eye та постачанням компонентів до Eurofighter.

Saab звітність 2023

А ось одна з найбільш відомих сфер Saab - авіаційна, бо мова йде про Gripen, це загальний портфель на 3,83 млрд доларів, з яких нових лише 210 млн доларів. Й попри зростання на 11% мова йде про поточні замовлення - виконання контрактів з Бразилією на постачання Gripen E та спільних з Boeing робіт над новим учбово-тренувальним літаком T-7A Red Hawk, хоча він й затримується на два роки.

При цьому у Saab не має нових замовників на Gripen вже останні 9 років й цей літак активно програє конкуренцію не лише F-35, але й F-16 у нових тендерах.

Saab звітність 2023

Ще один напрям робіт Saab - це морське озброєння, але воно традиційно не є флагманським й загальний об'єм замовлень 1 млрд доларів з мінімальним збільшенням за рахунок нових контрактів.

Saab звітність 2023

Читайте також: Перші десять Leopard 1A5 від Німеччини передані Збройним Силам України