xcounter
#

Новий літак T-7 Red Hawk затримається як мінімум на 2 роки, і це може змусити вкластися в 60-річні T-38

12632
Фото: U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

У США розробляють свій новий навчально-тренувальний літак з 2018 року

Американська компанія Boeing у 2018 році отримала контракт на розробку нового навчально-тренувального літака для Повітряних сил США, який вона створює спільно зі шведською Saab і який наразі відомий під назвою T-7 Red Hawk – і як повідомляє видання Air and Space Forces Magazine, під час його створення розробники зіштовхнулися з певними труднощами і наразі початок виробництва низького темпу цього літака переноситься на лютий 2025 року.

Як повідомляється, воно розпочнеться на 14 місяців пізніше, ніж планувалося раніше – водночас перший серійний літак наразі очікують отримати у грудні 2025 року, і це ще оптимістична дата.

Читайте також: "Кладовище" A-10, з якого Україна просила штурмовики, поповнилося ще одним літаком: процес списання розпочато

Для порівняння – раніше перший серійний екземпляр планували отримати вже в цьому році, через п’ять років після укладення контракту на розробку цих літаків. Таким чином, поява T-7 Red Hawk на озброєнні може затриматися щонайменше на два роки.

Boeing/Saab T-7 Red Hawk
Boeing/Saab T-7 Red Hawk. Фото: Secretary of the Air Force Public Affairs

Відтермінування старту виробництва пов’язано передусім з побоюваннями щодо роботи катапультних крісел – під час тестувань десятків крісел були виявленні проблеми з "небезпечним сповільненням під час розкриття парашута". Але що у ПС США, що безпосередньо у Boeing впевнені, що зможуть "створити безпечну та ефективну систему евакуації" для цього літака.

Але навіть у випадку, якщо виправлять все швидко, теперішня затримка все одно може вплинути на те, що ПС США будуть змушені вкладатися у подовження терміну служби своїх 60-річних літаків Northrop T-38 Talon, для заміни яких і розробляється T-7 Red Hawk.

AT-38B
AT-38B. Фото: U.S. Air Force

Загалом же ПС США мають намір придбати щонайменше 351

нових навчально-тренувальних літаків і ще 46 тренажерів, а в цілому контракт Boeing

розрахований на постачання до 475 літаків.

Читайте також: У Білорусі підтвердили, що перетворили Су-25 на одноразові носії ядерних бомб та підготували пілотів смертників