xcounter
#

"Кладовище" A-10, з якого Україна просила штурмовики, поповнилося ще одним літаком: процес списання розпочато

73097
A-10 Thunderbolt II​, всі фото – USAF
A-10 Thunderbolt II​, всі фото – USAF

Списання штурмовиків A-10 справедливо можна назвати "історичним", бо за нього у ПС США боролися не один рік

Конгрес США роками не дозволяв Повітряним силам списати штурмовики A-10 Thunderbolt II, але зрештою у 2022 році дав "зелене світло" відправити на пенсію одразу 21 літак – тепер флот Warthog має скоротитися до приблизно 260 літаків, а загалом у ПС США планують попрощатися зі всіма своїми легендарними ветеранами впродовж 5-6 років.

А поки що раніше цього тижня "на пенсію" пішов перший літак з оголошеної партії з 21 штурмовика на списання – як розповідає видання The War Zone, на початку тижня ПС США публічно оголосили про те, що літак A-10C з серійним номером 80-0149 прибув на "кладовище" у Девіс-Монтані.

Читайте також: США мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, але більшість з них розібрали на запчастини

Відзначається, що всього за час служби цей літак загалом налітав 14 125 годин – наразі у службі планують прощатися з літаками з більшою кількістю годин нальоту і замінятимуть їх літаками, які провели в повітрі менше часу. Як відзначив капітан ПС США Кевін Домінгу, саме на цьому списаному штурмовику літали або працювали "тисячі військовослужбовців".

На кладовищі в Девіс-Монтані, куди й відправився A-10, наразі знаходиться 100 штурмовиків – з них 49 одиниць у версії А-10А і ще 51 – у версії А-10С. Це саме ті літаки, які просила передати Україна на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Ну і також окремо варто згадати історію про те, як США "на папері" мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, з яких більшість насправді було розібрано на запчастини.

A-10C Thunderbolt II
Штурмовики A-10C Thunderbolt II разом з бомбардувальниками B1-B Lancer

Загалом відзначається, що востаннє "масштабно" A-10 списували у 2014 році, а також згадується цікава історія з відправкою на пенсію одного з A-10C у 2019 році, який зняли зі зберігання у 2013 році та перетворили у модифіковану літаючу лабораторію SPA-10 Thunderhog – згодом проект провалився і через шість років літак знову списали.

До речі, щодо планів на майбутнє з питання списання A-10, то у ПС США вже оголосили таке: у наступному 2024 році планують списати вдвічі більше літаків, ніж у 2023 – а саме 42 одиниці.

Читайте також: Cкільки коштує година польоту на штурмовику A-10 чи вертольоті Black Hawk: сучасні ціни на авіацію США