xcounter
#

Епопея з відправкою на пенсію легендарних штурмовиків A-10 може закінчитися через 5-6 років

21887
A-10 Thunderbolt II​, всі фото – USAF
A-10 Thunderbolt II​, всі фото – USAF

У США вже погодили списання 21 штурмовика A-10, але загалом хочуть відмовитися від усіх цих машин

Вже понад десять років у Повітряних силах США намагаються списати легендарні штурмовики A-10 Thunderbolt II – але попри те, що служба регулярно подавала запит щодо відправки на пенсію цих ветеранів, Конгрес США блокував таку ідею, аж поки у 2022 році не погодив списання 21 штурмовика A-10, яке має відбутися у 2023 фінансовому році, розповідають у виданні Breaking Defense.

A-10
A-10

Водночас як заявив начальник штабу ПС США генерал К. К. Браун, служба планує вивести з експлуатації всі свої "Бородавочники" протягом наступних п’яти-шести років – тобто до 2028-2029 років.

Читайте також: Cкільки коштує година польоту на штурмовику A-10 чи вертольоті Black Hawk: сучасні ціни на авіацію США

Так, після відправки на пенсію запланованих 21 літака, у США в активі залишиться 260 таких літаків, і Браун стверджує, що "ймовірно A-10 зникне з арсеналу служби протягом п’яти чи шести років".

Як каже Браун, ключова причина відмови від A-10 полягає в тому, що у ПС США планують мати літаки з багатоцільовими можливостями, які можуть підтримувати різні типи місій на відміну від "Бородавочника".

Браун стверджує, що бойове командування не хоче подавати запит на цей літак через обмежену роль суто в безпосередній авіаційній підтримці: "Насправді мені важко змусити їх використовувати A-10, бо це свого роду літак для однієї місії".

Водночас виконувати цю місію проти серйозного противника ветерану A-10 буде надзвичайно складно через насиченість поля боя низкою засобів протиповітряної оборони. Загалом планується, що місії безпосередньої авіаційної підтримки мають перекласти на плечі винищувачів п’ятого покоління F-35, а також й бомбардувальники.

Читайте також: Нові місії для легендарного штурмовика A-10, США розгортають свого "ветерана" у Тихому океані