xcounter
#

Не лише укриття: боротися з російськими дронами у Румунії будуть й моніторами

Монітори румунської річкової флотилії (фото: Forțele Navale Române)
Монітори румунської річкової флотилії (фото: Forțele Navale Române)
5086

У міноборони Румунії розповіли про заходи для боротьби з російськими дронами-камікадзе типу Shahed-136

Після вже систематичних вибухів російських літако-снарядів на території Румунії, Бухарест почав будівництво укриттів для місцевого населення, а також налагодив сповіщення громадян у прикордонних районах про загрозу.

Водночас відповідні заходи з прямого посилення протиповітряної оборони залишались поза межами публічних заяв, що створило уявлення про відсутність таких дій з боку Бухаресту. Але профільному виданню Defense Romania вдалось поспілкуватися з власними джерелами у міністерстві оборони й отримати доволі вичерпну відповідь на питання, які кроки з посилення ППО були прийняті.

Читайте також: Чи могли бити "Нептуном" по рашистам у Севастополі, і чи врятує камуфляж кораблі РФ

Можливо, ця публікація стала відповіддю на матеріал Defense Express про те, що Румунія цілком має можливості захистити свою територію за рахунок, як мінімум, 41 одиниці самохідних зенітних установки Gepard, які довели високу ефективність та мінімальні витрати у знищенні таких цілей, як Shahed-136.

Gepard збройних сил Румунії
Gepard збройних сил Румунії (фото US DoD)

І як зазначає румунське видання, збройні сили країни посилили свою присутність у прикордонному регіоні для "здійснення додаткових заходів, зокрема оперативних дій". У районі також було збільшено кількість постів спостереження та наземних сенсорів. Розгорнуті додаткові засоби ППО, а також посилене патрулювання Дунаю річковою флотилією.

Зазначимо, що у румунську річкову флотилію входить два дивізіони кораблів та катерів, включно з секцією річкових моніторів у кількості восьми одиниць - три типу Mihail Kogălniceanu та п'ять типу Smârdan. Всі ці кораблі були побудовані наприкінці 80-х та до середини 90-х років.

M47 Lascăr Catargiu, монітор типу Mihail Kogălniceanu
M47 Lascăr Catargiu, монітор типу Mihail Kogălniceanu (фото: Forțele Navale Române)

Монітори типу Mihail Kogălniceanu при водотоннажності 522 тони та довжині 52 метри. Мають доволі потужне озброєння: дві 100-мм гармати, дві 122-мм РСЗВ, дві 30-мм артсистеми, а також дві зчетверені кулеметні установки.

Монітори типу Smârdan мають водотоннажність 320 тонн та довжину у 46 метрів. Відрізняються трохи меншим озброєнням: одна 100-мм гармата, дві 30-мм артсистеми, а також дві зчетверені та дві одноствольні кулеметні установки у калібрі 14,5 мм.

VBF 179 Posada, монітор типу Smârdan
VBF 179 Posada, монітор типу Smârdan (фото: Forțele Navale Române)

Тобто з точки зору боротьби з повітряними цілями типу літако-снаряд ці монітори мають доволі потужне зенітне озброєння, що перетворює їх на плавучі батареї. Але ефективність його застосування у нічних умовах вочевидь залежить від можливості підсвітити ціль прожектором, що звісно не є значною проблемою.

монітор річковий Румунія
Річкові монітори Румунії на Дунаї (фото: Forțele Navale Române)

Також у румунському оборонному відомстві зазначили, що зустрілись із цілком логічною складністю виявлення низьковисотних цілей, але вирішують питання оглядовості своїх РЛС.

Також, що доволі важливо, заходи з посилення протиповітряної оборони проходять у взаємодії не лише з партнерами по НАТО, а й з Україною. Тобто мова йде про спільні зусилля та створення фактично спільного сегменту ППО у регіоні.

Читайте також: Вкрай успішна атака нових українських дронів-камікадзе поблизу Євпаторії: що могли знищити