xcounter
#

Поки російські Shahed залітають у Румунію на 15 км, Бухарест будує ерзац-укриття для населення

Gepard збройних сил Румунії (фото US DoD)
Gepard збройних сил Румунії (фото US DoD)
2908

Попри те, що Румунія лише Gepard має під півсотню, про їх розгортання у районах, де на румунській території вибухають російські дрони, нічого не чути

Уявити ситуацію, коли літако-снаряди з РФ вибухають на території країни НАТО, а все що робиться у відповідь - висловлювання протесту ще декілька років тому було складно. Але саме так відбувається у Румунії, де як повідомило міноборони країни дрони вибухають вже у 15 км від кордону з Україною.

Як йдеться в офіційному повідомлені румунського оборонного відомства, елементи можливо російського дрона були знайдені у районі населених пунктів Нуферу та Вікторія. Уламки дрона розлетілись на декілька десятків метрів, що говорить про його вибух, були зібрані та направлені на експертизу.

Читайте також: Німеччина передала новий транш озброєння та іншої техніки для Сил оборони України
Падіння Shahed у Румунії
Орієнтовне місце вибуху російського дрона-камікадзе Shahed у Румунії

Вочевидь цей дрон був запущений РФ у ніч на 13 вересня під час чергової масованої атаки, в якій було задіяно 44 літако-снаряди типу Shahed-131/136. І переважна більшість з них була спрямована якраз на південь Одеської області - на портову інфраструктуру.

І це вже далеко не перший випадок, коли російській літако-снаряд вибухає на території країни НАТО, але перший випадок, коли у Бухаресті доволі швидко про це повідомили. Бо до цього всі повідомлення зустрічали лише "категоричні спростування", яке лише через декілька діб завершувалось визнанням факту.

Й звісно від країни НАТО можливо було очікувати значне посилення протиповітряної оборони регіону, оголошення закриття повітряного простору, а від коллективного Альянсу - направлення додаткових сил у регіон, посилення повітряного патрулювання. Цілком правильним було б - тісне практичне співробітництво з Україною, наприклад, шляхом утворення спільної регіональної мережі засобів ППО, з розподіленими секторами та зонами відповідальності.

Зрештою навіть можливостей Румунії у протиповітряній обороні, яка включає, за даними Military Balance, якщо брати виключно найбільш ефективні та економічно доцільні засоби у вигляді 41 одиниці самохідних зенітних установки Gepard та 24 зеніток GDF-003, вже вбачається достатнім для прикриття основних зон.

Gepard
Зенітна самохідна установка Gepard збройних сил Румунії (фото US DoD)

І це, серед найбільш ефективних та доцільних засобів, не говорячи про 48 CA-95, румунської версії "Стрела-1" та 16 ЗРК "Оса".

ЗРК CA-95
ЗРК CA-95

Але наразі жодного повідомлення та свідчень щодо значного посилення Румунією засобів ППО у цьому районі не має. А замість цього публікуються фото зі створенням укриттів для місцевого населення. Мова йде про конструкції з бетонних каналів, які обкладаються мішками з піском.

Звісно укриття це потрібна річ, можливо не у такому форм-факторі, бо без фундаменту ця конструкція поступово заглибиться у ґрунт під власною вагою, але навряд це краще за сценарій, коли атаки РФ взагалі стануть неможливими.

А для цього потрібно не так й багато - використати наявні засоби та напрацювати спільні дії, бо скоріше навіть прохання до колективного Альянсу "закрити небо" може цілком наштовхнутися на не зовсім очікувану для Бухареста відповідь.

Читайте також: Що залишилось від ВДК "Минск" у Севастополі, який ступень ураження й чи реально його відновити