xcounter
#

Чи могли бити "Нептуном" по рашистам у Севастополі, і чи врятує камуфляж кораблі РФ

5074
РК-360МЦ "Нептун", фото ілюстративне
РК-360МЦ "Нептун", фото ілюстративне

Які технічні деталі могли вплинути на хід побоїща російського флоту в тимчасово окупованому Криму, яке учора провела Україна

Станом на зараз уже відомо основні деталі та результати атаки на Чорноморський флот РФ в тимчасово окупованому Севастополі, яку в ніч на 13 вересня 2023 року успішно провели Сили оборони України.

Зокрема, Генштаб ЗСУ уже зафіксував втрату росіянами ще одного корабля та однієї субмарини, хоча міноборони РФ заявляло, що начебто зможе відновити та повернути в стрій знищені майже дотла десантний корабель "Минск" та субмарину проекту 636.6 "Ростов-на-Дону", що стала заодно першим знищеним носієм "Калібрів". Провідною стала версія, що для цього удару по російським кораблям та 13-ому судноремонтному заводі були використані авіаційні крилаті ракети Storm Shadow, про що і натякнули Повітряні Сили, і прямо написало одне із британських ЗМІ.

Читайте також: Вкрай успішна атака нових українських дронів-камікадзе поблизу Євпаторії: що могли знищити
Пожежа у Севастополі після успішної атаки по кораблях ЧФ РФ, 13 вересня 2023 року, фото з відкритих джерел

Водночас цікаво, що наприклад портал The Drive в своїй публікації, присвяченій вчорашньому розгрому російського флоту, не виключив, що Україна для цієї атаки могла використати й модифікований "Нептун", адаптований для ударів по наземним цілям.

А, якщо згадати подяку українським пілотам від Командувача Повітряних Сил Збройних Сил України Миколи Олещука, то ймовірно не просто модифікований для ударів по наземних цілях "Нептун", а ще й виконаний у повітряній версії.

У всякому випадку зробити таке припущення було б цілком логічно, якщо зважити на той масив даних по модифікованому "Нептуну", який виклав у відкритий доступ той же The Drive. Ну і сама логіка диктує, що якщо таких ракет в України уже могло бути "пару десятків", то вони теж могли бути використані для ударів по ворогу.

Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ймовірно з ракетами Storm Shadow, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Бо із відкритих джерел можемо припустити, що і кількість переданих ракет Storm Shadow та SCALP-EG від Великої Британії та Франції ймовірно можна оцінити на рівні "кілька десятків", і це з поправкою на те, що такі КР потрібні Силам оборони України і для методичної "обробки" ворожої логістики.

Водночас, далі автори The Drive роблять доволі спірне припущення – мовляв, знищені учора десантний корабель "Минск" та субмарина "Ростов-на-Дону" потрапили під ураження саме тому, що не мають "камуфляжного" окрасу, поширеного нині на кораблях ЧФ РФ, головна задача якого – саме "розмивання" теплової сигнатури, на яку начебто мають наводитись ракети Storm Shadow або ж модифікований "Нептун".

ВДК "Минск" після ураження

Тут від Defense Express наголосимо, що пофарбування металу на кораблях насправді ніяк не впливає на рівень теплової сигнатури, яку мають видавати ці цілі. Окрім того, не є доведеним, що системи наведення модифікованих ракет "Нептун" або ж авіаційних КР Storm Shadow орієнтуються саме на інфрачервону сигнатуру цілі.

Тому, схоже, тут миможемо зробити такий висновок – "камуфляжний" окрас на кораблях ЧФ РФ має насправді таку ж нульову ефективність при захисті від можливих атак ЗСУ, як і накриття шинами літаків "ВКС РФ" на стоянках.

Читайте також: Повітряні сили США менш ніж за тиждень мають отримати перший літак T-7A Red Hawk