xcounter
#

З'явився офіційний натяк на те, чим саме Україна завдала удар по кораблях ЧФ РФ у Севастополі

116724
Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ймовірно з ракетами Storm Shadow, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел
Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ймовірно з ракетами Storm Shadow, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Найбільш результативний та дійсно унікальний удар по російськім кораблям був здійснений українськими пілотами

Удар по поки окупованому Севастополю, у результаті якого, як мінімум на тривалий строк було виведено з ладу, або знищено російський підводний човен "Ростов-на-Дону" та великий десантний корабель"Минск", став без перебільшення найбільш дієвою масованою атакою по Чорноморському флоту РФ за весь час війни.

Водночас з боку України вже з'явився перший офіційний натяк на те, чим саме був завданий такий удар. Як повідомив Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук, за нього необхідно подякувати українським пілотам.

Читайте також: Навала майже півсотні дронів-камікадзе одразу з трьох напрямків: у ПС ЗСУ розповіли, скільки "Шахедів" збили

Таким чином з переліку можливих кандидатів на ураження таких важливих цілей виключається протикорабельна ракета "Нептун" у наземному виконанні, навіть, якщо мова йде про її удосконалену версію. А з високою долею вірогідності саме адаптована для ударів по наземних цілях українська ракета успішно знищила С-400 на мисі Тарханкут 23 серпня 2023 року.

Водночас використання авіації для ударів по цілях у Севастополі, а також інформація від міноборони РФ, що атакували крилаті ракети, скоріш за все, означає використання ракет Storm Shadow/SCALP. Враховуючи можливості цих ракет, навіть якщо мова йде про обмеження дальності до 300 км, цього вже вистачає для пуску для ураження цілей на захопленому Кримському півострові без необхідності наближення до зони дії ворожої ППО. Хоча вочевидь Україна отримала повноцінні ракети з дальністю польоту у понад 500 км, але з умовою не бити по території РФ.

Враховуючи те, що пуск цих ракет здійснюється разом із хибними цілями типу ADM-160B MALD, це цілком пояснює, чому у РФ декларують те, що нібито збили 7 з 10 крилатих ракет.

Але не варто відкидати сценарій за яким для ударів з українських літаків могли бути використані й інші крилаті ракети. Починаючи від адаптованого до повітряного пуску "Нептуна", до крилатих ракет, передача яких не була оголошена публічно. При цьому кожен з цих варіантів показав, що може подолати вкрай ешелоновану протиповітряну оборону головної бази РФ у окупованому Криму.

Читайте також: Фантастичний успіх без перебільшення: у Севастополі ракетами уражено ВДК та підводний човен РФ