xcounter
#

Історія з 25 танками Leopard "в бункері" для Німеччині на фінішній прямій: головна умова — не передавати Україні

19429
Leopard 2, фото — KNDS
Leopard 2, фото — KNDS

Швейцарія продовжує тримати нейтралітет у питанні постачання озброєння та військової техніки Україні

Ще чотири місяці тому, наприкінці травня, Швейцарія вирішила, що з усіх своїх 96 танків Leopard 2A4 (Pz 87), які вона зберігає в буквальному сенсі у бункері в горах, вона може списати 25 машин і перепродати ці танки Німеччині — і сьогодні цей план знаходиться фактично на фінішній прямій.

Бо вчора, 26 вересня, стало відомо, що верхня палата парламенту Швейцарії більшістю голосів проголосувала "за" виведення з експлуатації цих танків після того, як у червні таке рішення підтримала нижня палата, розповідають у Swissinfo.

Читайте також: Яку ще бронетехніку окрім ASCOD від General Dynamics можливо локалізувати в Україні

Тепер рішення щодо продажу цих танків Німеччині і термінах має прийняти уряд країни — Федеральна рада. Коли це станеться, поки що залишається незрозумілим.

Також у виданні відзначають, що Німеччина вже запевнила уряд Швейцарії у тому, що якщо він дасть "зелене світло" на постачання танків німцям, то вони не опиняться в Україні.

Тобто, цілком ймовірно, що частина цих танків може залишитися в Німеччині, а ще частина — передана іншим країнам на заміну тих танків, які вони виділили для України.

Менш ймовірним видається сценарій, коли ці 25 танків стануть основою для нових "кругових постачань" Leopard 2 Україні, але такий варіант теж не варто виключати, хоч він і малоймовірний.

Тим часом тут варто згадати, що сьогодні Швейцарія продовжує тримати нейтралітет щодо постачання зброї Україні — наприклад, можна згадати, що ця країна раніше відмовила у реекспорті майже сотні Leopard 1 до України.

Leopard 1A5
Leopard 1A5 (Фото: Ian Tong)
І хоча на початку червня верхня палата парламенту Швейцарії проголосувала дозвіл на реекспорт озброєння до України, це ще не фінал історії, і Defense Express в окремій публікації детально розповідав про купу умов щодо реекспорту який не факт, що буде прийнято.
Читайте також: Україна може отримати менше F-16 через Аргентину та Китай: ще один приклад тісного світу зброї