xcounter
#

Яку ще бронетехніку окрім ASCOD від General Dynamics можливо локалізувати в Україні

Piranha V збройних сил Румунії (фото: Ministerul Apararii Nationale)
Piranha V збройних сил Румунії (фото: Ministerul Apararii Nationale)
3345

General Dynamics European Land Systems має у своєму кейсі ще бестселер на ринку колісних бойових машин та БТР, який обійшов у Індонезії БТР-4

На фоні планів "Української бронетехніки" розпочати локалізоване виробництво БМП ASCOD у кооперації з Czechoslovak Group та звісно General Dynamics European Land Systems, з'являється цілком логічне питання - а про яку ще зброю та військову техніку може йти мова.

Особливо, коли мова йде про підрозділ надпотужного гіганта з США General Dynamics, а це шоста (за підсумком 2022 року) у світі оборонна компанія з річним бюджетом на рівні 30,5 млрд доларів. І її компетенції - від атомних субмарин класу Los Angeles та новітніх Columbia, танків Abrams, БТР Stryker, до ракет Hydra, артилерійських та танкових боєприпасів.

Читайте також: Сили оборони під час навчань використовують систему "лазертаг" (відео)
ASCOD
ASCOD (фото: GDELS)

Тобто в цих умовах дійсно легше поки обмежитись лише саме європейським підрозділом - General Dynamics European Land Systems. Цей конгломерат був утворений з потужностей європейських виробників озброєння, таких як швейцарський Mowag, іспанська Santa Bárbara Sistemas, австрійського Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge та інших. І у кейсі цього підрозділу, окрім ASCOD серед бронетехніки ще колісні бойові машини Piranha V та Pandur II.

Piranha V

Відносно Piranha, то це безумовно вкрай вдала колісна бойова машина від швейцарської Mowag. Її історія розпочалась з 1972 року та розвинулась через п'ять поколінь та близько 25 країн операторів - до сучасної версії Piranha V. До речі, саме на Piranha заснований канадський LAV III, він же американський Stryker.

Piranha V
Piranha V (фото: GDELS)

При цьому в ЗСУ ця платформа вже відома, LAV Bison постачається Канадою у вигляді допомоги. І могла бути відома ще ширше, але бажання Данії передати Україні Piranha III було заблоковано урядом Швейцарії, бо ці машини були вироблені саме у Швейцарії.

Якщо говорити про Piranha V, то це 30-тонна машина на шасі 8х8, яку обрали Данія, Іспанія та Румунія. Звісно вибір компонентів для неї залежить від бажання замовника, варіюється двигун, трансмісія, рівень захисту від базового кругового від 14,5 мм до калібрів автоматичних гармат у лобовій проєкції.

Piranha V збройних сил Румунії
Piranha V збройних сил Румунії (фото: Ministerul Apararii Nationale)

Звісно й вибір озброєння залежить виключно від бажань замовника та його бюджету. Наприклад Румунія обрала у якості озброєння у версії БМП - бойовий модуль UT30MK2 від Elbit Systems з 30-мм автоматичним Bushmaster Mk 44.

А ось Данія обмежилась лише версію з кулеметним озброєнням, хоча замовила й версію машини у вигляді самохідного міномета, а також вирішила на Piranha V розмістити зенітну систему Skyranger від Rheinmetall. Тобто мова не про можливості шасі, а про концепцію використання машини та її місце у строю.

Skyranger від Rheinmetall
Skyranger на Piranha V (фото: Karl Rieder)

Відносно вартості, то вона відома завдяки Румунії, яка локалізувала виробництво Piranha V відповідно до контракту 2017 року, коли за 0,93 млрд доларів отримала право часткового виробництва 227 машин у версіях БТР та БМП (за західною класифікацією), тобто по 4 млн доларів за одну машину. У поточних цінах 2023 року, про що свідчать плани на нове замовлення 150 Piranha V - по 4,49 млн доларів.

Pandur II

Результат роботи австрійського Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge з оновлення Pandur I створеного у 80-х роках у фактично нову бойову машину Pandur II також знаходиться у кейсі General Dynamics European Land Systems. Але не настільки популярна, як Piranha.

Pandur II створений у 2001 році легший - до 22 тонн і тому є вже амфібійною бойовою машиною. Через це і захист забезпечується від стрілецького озброєння. Серед операторів - Австрія (у версії 6х6) та Чехія, Португалія, а також Індонезія, всі у шасі 8х8 та на умовах локалізації виробництва.

Pandur II збройних сил Чехії
Pandur II збройних сил Чехії (фото: Armáda České republiky)

В цілому мова йде про доволі класичну бойову машину у своєму класі із турбодизельним 450-сильним Cummins, який об'єднаний з коробкою ZF змонтовані які єдиний блок - Powerpack, що дозволяє провести його заміну за 40 хвилин у польових умовах.

Озброєння звісно також - за бажанням замовника. Наприклад, Чехія зупинилась на ізраїльському RCWS-30 з 30-мм Mk44 від Northrop Grumman та ПТРК Spike LR. А Португалія на Pandur II у версії БМП встановила двомісну башту SP 30 з 30-мм автоматичною гарматою від Mauser.

Португалія Pandur II
Португальський Pandur II (фото: Steyr-SSF)

Відносно ж вартості, то у 2019 році уряд Індонезії виділив 80 млн доларів на постачання 22 машини у вигляді машкомплектів для збирання на власних потужностях. Тобто по 3,6 млн доларів за один Pandur II. Але фінальний контракт 2020 року на 23 одиниці у версії БМП пройшов без оголошення ціни.

Цікаво, що тоді альтернативою Pandur II був український БТР-4М. Партія цих машин була доставлена до Індонезії та продемонстрували свої можливості під час випробувань.

БТР-4М під час випробувань в Індонезії
БТР-4М під час випробувань в Індонезії

Таким чином Pandur II та Piranha V хоч з першого погляду й виглядають схожими машинами, але належать до різного класу. Й об'єктивно ліцензійне виробництво обох - цілком може бути цікавим для Збройних Сил України.

Читайте також: Заочна битва ASCOD проти CV90 за Україну: головне що потрібно знати про ці БМП