xcounter
#

Заочна битва ASCOD проти CV90 за Україну: головне що потрібно знати про ці БМП

Заочна битва ASCOD проти CV90 за Україну: головне що потрібно знати про ці БМП
11473

Уявити ситуацію, коли у ЗСУ з'являється вибір між локалізованим виробництвом CV90 та ASCOD ще рік тому було неможливо, але тепер необхідно пройти шлях, який подолали Велика Британія, Чехія та Словаччина, які якраз обирали між ними далеко не один рік

Плани "Української бронетехніки" щодо розгортання ліцензійного виробництва бойових машин піхоти ASCOD у співробітництві із Czechoslovak Group та звісно американською General Dynamics, який і належить ця розробка, розпочали поки що "заочну битву" між шведською CV90 від BAE Systems.

Бо раніше основні плани України щодо можливості кардинального оновлення БМП спирались на інформацію щодо певних домовленостей саме щодо CV90, при цьому у кількості 1000 одиниць.

Читайте також: Секретна ракета SiAW для "невидимок" F-35 та B-21, що буде крутіша за HARM: укладено новий контракт

І хоча в обох випадках мова поки не йде про тверді контракти, але суперництво вже розпочалось. І це більш ніж позитивна новина, бо конкуренція завжди призводить до отримання кращих умов, особливо коли в обох випадках мова йде про локалізацію виробництва.

А ці машини вже далеко не вперше конкурують одна з одною, бо виступають в одному класі сучасних бойових машин піхоти, точніше навіть просто платформ. Бо такі речі, як озброєння та бойові модулі залишаються вибором замовника.

ASCOD
ASCOD 42

CV90 та ASCOD, як платформи

Тому перше на що необхідно звертати увагу коли мова йде про такі машини - це максимальна вага на яку розраховане шасі. А від цього залежить вже все інше, починаючи від рівня бронювання, завершуючи місткістю та озброєнням. У CV90 Mk IV вага складає 37 тонн з граничним у 38 тонн, в ASCOD вага у версії БМП (на прикладі Ajax) - 38 тонн, а заявлений граничний параметр - 42 тонни.

Відносно підвіски, то фішкою CV90 є активне демпфірування на торсіонній підвісці - Active Damping, коли підвіска змінює свою жорсткість в залежності від умов. І вперше така технологія була використана у болідах "Формули-1". Звісно це якісно впливає, в першу чергу, на комфорт екіпажу та десанту, водночас також треба враховувати й те, що скажуть на це у рембатах.

У ASCOD такої системи немає, як й додаткових запитань щодо експлуатаційних особливостей торсіонної підвіски цієї машини у реальних умовах поля бою. Нагадаємо, що зараз сучасна версія ASCOD замовляється й виробляється у Великій Британії під назвою Ajax, тому у відео від General Dynamics вона іменується саме таким чином.

CV90 та ASCOD, як БМП

Водночас маючи приблизно однакові граничні вагові параметри платформи CV90 та ASCOD мають й схожі за потужністю силові агрегати. ASCOD йде з 805-сильним німецьким дизелем від MTU V8 199 T21 з 6-швидкісною трансмісією від Renk HSWL 256 (на прикладі Ajax), яка має 6 передач переднього та 6 передач реверсивного ходу.

CV90 використовує дизель від Scania DP16I у версії хоч до 1000 к.с (є версії на 769 к.с. та 910 к.с.). з коробкою X300 у модернізованій версії, без додаткової інформації щодо точної кількості передач. Але реверсний хід там точно "довгий", бо навіть у її старих версіях вже було дві передачі довгого ходу.

Місткість обох машин стандартна: 3 члени екіпажу, 7 бійців у десантному відділенні. Відносно захисту, то обидві гарантують підвищену безпеку від мінної загрози. Щодо захисту від куль та снарядів, то кругове від 14,5-мм взагалі є базовим стандартом, як і витримування автоматичних гармат 25-30-мм у передній полусфері та реалізується за рахунок додаткових керамічних елементів.

Відносно ж озброєння, то порівнювати тут просто немає сенсу, бо все залежить від конкретного вибору за бажанням замовника та його бюджету. Відповідного до нього можна обрати будь-які комбінації з автоматичних гармат, ПТРК, оптично-прицільної системи, панорам та будь-якого іншого оснащення включно з комплексом активного захисту. Тобто питання озброєння взагалі можливо винести за дужки.

CV90
CV90 з бойовим модулем D-series

Зрештою на базі обох машин можна створити хоч легкі танки. Зокрема новий легкий танк армії США M10 Booker - це машина на базі ASCOD. Але й у BAE Systems також на базі CV90 є аналогічна машина.

M10 Booker
M10 Booker

Важкість вибору між CV90 та ASCOD

Тому об'єктивно вибір між CV90 та ASCOD дуже складний. Чехія, а разом з нею і Словаччина, обирали між ними, а також Lynx KF41 від Rheinmetall з 2019 року по 2022 рік, провівши порівняльні випробування. За їх результатом вибір був зроблений на користь CV90.

Велика Британія запустила практичну частину програми заміни БМП за Future Rapid Effect System у 2008 році, у 2010 був обраний ASCOD, який отримав назву Ajax. У цьому конкурсі він обійшов CV90. Але треба зазначити, що назвати Ajax безпроблемним проєктом важко, запуск машин у серійне виробництво у Великій Британії та вся вартість проєкту з виробництва 589 машин здорожчав з 3,5 млрд фунтів до 5,5 млрд фунтів, зміщенням строків вправо та рядом вагомих технічних складностей з виробленими машинами.

ASCOD Ajax
ASCOD - Ajax

Але загалом доволі рідко такі масштабні проєкти реалізується абсолютно гладко. І часом навіть з модернізаціями старих машин виникають несподівані проблеми, наприклад прийняття на озброєння M2A4 Bradley відклали майже на рік через звичайний акумулятор.

Відносно ж реалізації CV90 для Чехії та Словаччини, то Братислава замовила 152 машини за 1,3 млрд євро, Прага - 246 одиниць за 2,2 млрд доларів. Обидва контракти передбачають локалізацію виробництва на рівні 40% та початок отримання перших машин з 2025 року. Й таким чином вартість CV90 для цих країн складає від 8,5 до 8,9 млн євро за одиницю.

Щодо потенційного проєкту з виробництва ASCOD, то за отриманою від зброярів Defense Express інформацією, попередні оцінки демонструють можливість виробництва в Україні цих машин у версії БМП з 30-мм автоматичною гарматою з ціною на рівні близько 5 млн євро.

І якраз ціновий параметр за схожих умов локалізації буде важливим фактором вибором. Як і питання умов та ступеню локалізації, наявності виробничих потужностей та довжини "черги" з виробництва. І якщо ціна підтвердиться, то в цих умовах можлива конкуренція між ASCOD та CV90 - вже починає працювати для створення найкращих умов для України.

CV90 MkIV
CV90 MkIV

І об'єктивно уявити таку ситуацію ще декілька років тому було важко. Бо у 2020 році можлива "битва БМП" для ЗСУ виглядала у вигляді суперництва БМП-У, глибокої модернізації БМП-1/2, "Кевлара" на базі 2С1 "Гвоздика", а також власного проєкту від "Української бронетехніки".

Читайте також: Україна може отримати менше F-16 через Аргентину та Китай: ще один приклад тісного світу зброї