xcounter
#

Знайомтесь, M10 Booker: у США назвали свій новий легкий танк, який вирішили не класифікувати, як танк

6275
M10 Booker (фото: US DoD)
M10 Booker (фото: US DoD)

Griffin від General Dynamics, який виграв конкурс Mobile Protected Firepower, отримав офіційний індекс та назву M10 Booker

У США офіційно оголосили назву нової бойової машини, яка виграла конкурс Mobile Protected Firepower, що тривав з 2015 року. Нагадаємо, що мова йде про машину Griffin від General Dynamics, але тепер вона офіційно називається M10 Booker.

Ця машина вагою 42 тонни базується на шасі ASCOD, який використовується в іспанській БМП Pizarro, австрійському Ulan, а також британському Ajax Scout SV, та увібрала в себе систему управління вогнем та ряд інших компонентів з танка M1A2 Abrams SEPv3. Головне озброєння - 105-мм гармата без механізму заряджання, екіпаж 4 особи.

Читайте також: Головний удар ЗСУ по рашистам на фронті ще попереду, "важкі бригади" ще не вступили в бій
M10 Booker
M10 Booker (фото: GDLS)

Також була оголошена оціночна вартість M10 Booker - 12,9 млн доларів, в той час, коли M1A2 Abrams SEPv3 коштує 24 млн доларів за одиницю. Перші машини мають надійти до стройових частин армії США у листопаді цього року, перший батальйон на цих машинах має бути сформований наприкінці 2024 або на початку 2025 року. Загальна кількість замовлення, наразі оцінена у 504 машини, а план закупівлі розрахований до 2035 року.

Але попри те, що мова йде про легкий танк без жодних варіантів, у Пентагоні його вирішили не класифікувати, як танк й офіційно M10 Booker - просто бойова машина, Combat Vehicle.

Причини, чому було зроблено саме так, як пише відомче видання міноборони США Stars and Stripes, полягає у "доктринальному рішенні", хоча й цитує іронію американських посадовців, що M10 Booker "виглядає, як танк, рухається, як танк та відчувається, як танк".

M10 Booker (фото: GDLS)
M10 Booker, як би там не було , це все ж таки легкий танк (фото: US Army)

Більше того, M10 Booker, попри офіційну класифікацію, у міноборони США паралельно називають "штурмовою машиною піхоти" - infantry assault vehicle, зазначаючи, що машина під управлінням танкістів буде воювати разом із легкою піхотою.

Відносно ж самої назви Booker, то це прізвище двох американських бійців, які загинули під час двох війнах - Другої світової та Другої в Іраку. Рядовий Роберт Букера, загинув у 1943 році та посмертно нагороджений "Медалю Пошани" [Medal of Honor]. Штаб-сержант Стевон Букер, загинув у 2003 році та посмертно нагороджений Хрестом "За видатні заслуги" [Distinguished Service Cross]. Зазначимо, що "Медаль Пошани" є найвищою військовою нагородою США, а нагородження у кожному випадку затверджується Конгресом. Хрест "За видатні заслуги" є другою за рангом військовою нагородою.

Роберт Букер під час бойових дій у Тунісі був кулеметником та зміг під мінометним та кулеметним вогнем противника прорватися на 200 метрів вперед та подавити своїм вогнем кулеметне гніздо. Танкіст Стевон Букера під час битви за Багдад вів вогонь із баштового кулемета танка Abrams під час 8-км прориву, а після того, як кулемет вийшов з ладу - з особистого озброєння. Ці героїчні вчинки обидвом Букерам коштували життя.

Читайте також: У Raytheon повідомили, що Україна отримає ще п'ять батарей ЗРК Patriot й назвали строки