xcounter
#

У Raytheon повідомили, що Україна отримає ще п'ять батарей ЗРК Patriot й назвали строки

10318
Позиція ЗРК Patriot (всі фото: US DoD)
Позиція ЗРК Patriot (всі фото: US DoD)

Виробництво Patriot збільшується, прискорюються й технологічні цикли виробництва ЗРК та протиракет MSE, тому Україна цілком може отримати вкрай необхідні комплекси значно раніше, ніж очікувалось

Те що кількість зенітних ракетних комплексів Patriot для України, завдяки підтримці союзників, збільшуватиметься було абсолютно логічним. Й гендиректор Raytheon Technologies, яка є розробником та виробником цих ЗРК, Грегорі Гейз, повідомив, що компанія має поставити п'ять батарей Patriot до України.

Строк постачання комплексів на посилення ЗСУ - до кінця 2024 року, цитує очільника Raytheon видання Wall Street Journal. У публікації також зазначено, що навіть у самій компанії були вкрай приємно здивовані ефективністю комплексу, який показав надвисоку ефективність в умовах реальних бойових дій.

Читайте також: Бої за Времіївський виступ: ЗСУ успішно відкидають ворога на південь від Великої Новосілки
ЗРК Patriot

Більше того, зазначається доволі цікава інформація, що Україна попрацювала з програмним забезпеченням Patriot для того, щоб він міг збивати гіперзвукові ракети [ориг.: Ukraine has tweaked the Patriot’s software to enable it to track and destroy hypersonic missiles flying twice as fast as it was designed for].

Водночас з боку Defense Express зазначимо, що можливість зміни програмного забезпечення з українського боку виглядає доволі складним у реалізації сценарієм. Й зрештою перехоплення російських "гіперзвукових" ракет Х-47 "Кинжал" пов'язано з тим, що він є гіперзвуковими лише за деклараціями самих рашистів, бо на термінальній ділянці вони падають зі швидкістю співставною з іншими балістичними ракетами.

Водночас Raytheon Technologie працює й над збільшенням одночасної кількості виробництва ЗРК, так й над прискоренням технологічних циклів виробництва, який зараз становить 2 роки. Зокрема виробництво збільшується до 12 батарей на рік. Й звісно це пов'язано не тільки з Україною, а з розширенням попиту на Patriot загалом у світі, особливо після першого використання версії PAC-3 під час реальних бойових дій, особливо в умовах протистояння російському озброєнню.

Й в цих умовах оголошені строки отримання Україною одразу п'яти батарей Patriot протягом найближчих 1,5 року виглядають більш ніж стислими. Варто зазначити, що Румунія та Швеція чекали на першу батарею три роки, Польща - чотири роки.

Паралельно з прискоренням робіт над випуском самих батарей Patriot робота йде й у напряму збільшення випуску протиракет MSE, чим займається Lockheed Martin. Зокрема наразі кількісний показник виробництва протиракет становить 450 одиниць на рік. А у планах компанії довести кількість до 550 одиниць на рік протягом наступних трьох років. Тобто збільшити MSE виробництво на 20% до 2026 року.

Окрім того, збільшується й виробництво ракет GEM-T для перехоплення аеродинамічних цілей, зокрема за рахунок потужностей європейської MBDA.

GEM-T
Пуск ракети GEM-T

Для розуміння на скільки це багато чи мало зазначимо, що одна батарея Patriot складається з однієї РЛС, командного пункту, машин забезпечення та 6-8 пускових (опціонально може бути менше). Кожна пускова може бути озброєна до 16 протиракет MSE або 4 GEM-T. Й за максимальною кількістю пускових у батареї повний залп MSE складає 128 одиниць.

При цьому зазвичай на перехоплення однієї балістичної цілі з Patriot одночасно запускається дві протиракети, що пов'язано із гарантуванням перехоплення. Також треба враховувати й вартість протиракети MSE, яка наразі, за даними видання, складає близько 4 млн доларів.

Patriot MSE
Повністю споряджена пускова Patriot протиракетами MSE

Також необхідно зазначити, що бачення зенітного ракетного комплексу у вигляді "жорсткої" структури, завдяки сучасним технологіям, відходить у минуле. Зокрема ракету MSE від Patriot PAC-3, яка й дозволяє боротися з балістичними цілями, вже успішно відв'язали від штатної РЛС комплексу, AN/MPQ-53 чи AN/MPQ-65A, завдяки системі Remote Interceptor Guidance-360 (RIG-360). Тобто сама конфігурація Patriot найближчим часом може виглядати абсолютно інакше.

AN/MPQ-53
Машина зв'язку та РЛС AN/MPQ-53 ЗРК MIM-104 Patriot
Читайте також: Схоже, євротанк можна буде остаточно поховати: навіщо MGCS, коли є інші варіанти – і вони будуть не в 2040