xcounter
#

Схоже, євротанк можна буде остаточно поховати: навіщо MGCS, коли є інші варіанти – і вони будуть не в 2040

11937
Демонстратор можливості створення євротанка у вигляді гідриду Leopard 2 та Leclerc на виставці Eurosatory-2018 (фото: MilitaryLeak)
Демонстратор можливості створення євротанка у вигляді гідриду Leopard 2 та Leclerc на виставці Eurosatory-2018 (фото: MilitaryLeak)

Європа хоче мати проект спільного "євротанка", але все говорить про те, що навряд чи він колись кудись "поїде"

Генеральний директор німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер не впевнений у тому, що Європа зможе втілити в життя свою ідею створення "євротанка" – свої думки з приводу того, а чи потрібно Європі взагалі дві програми основних бойових танків він розповів у інтерв’ю виданню RND.

Так, на його думку, хоч проєкт європейського "Євротанка" MGCS (Main Ground Combat System) є "важливим дослідженням", але сьогодні навіть на рівні урядів країн-учасників кажуть, що цей проект не буде втілений аж до 2040 року. Водночас сьогодні, коли країни Європи знаходяться "в ситуації гострої загрози", озброюватися основними бойовими танками потрібно не через 15-20 років, а вже зараз.

Читайте також: Виробник танка KF51 Panther відповів на критику про "сиру машину": коли має стартувати серійне виробництво

Загалом Паппергер не впевнений, що проєкт євротанка MGCS взагалі буде реалізований – як приклад він наводить, що німці ведуть перемовини з французами вже три роки і якихось відчутних результатів протягом цього часу не отримали.

Нагадаємо, розробку танка MGCS анонсували ще в 2017 році, водночас офіційно проєкт стартував лише у 2020 році, і з цього часу програма не вийшла зі стадії вивчення архітектури. І якщо спочатку у програмі брали участь дві компанії – німецька Krauss-Maffei Wegmann та французька Nexter, які порівну поділили свої долі, то згодом до проекту долучилася й Rheinmetall, яка, відповідно, стала просувати вже власні розробки.

MGCS євротанк
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc
Зрештою, Rheinmetall

– яка має танк Leopard 2, а також працює над новітньою машиною KF51 Panther

– щодо останньої Паппергер відзначає, що компанія має всі необхідні технології – від системи управління вогнем до броні, і що Panther

буде легшим і мобільнішим за той же Leopard 2

, який "вже є дуже хорошим основним бойовим танком", матиме кращу захищеність, вогневу міць, буде повністю цифровим і – що найважливіше – дешевшим за Leopard.

Тому Rheinmetall, звісно, вигідно просувати власний проект, а не в кооперації з кимось – з урахуванням того, що попит на танки в найближчі роки буде тільки зростати.

Читайте також: САУ PzH 2000 у руках ЗСУ зробила рекордну кількість пострілів: у Rheinmetall кажуть про показник у 20 000