xcounter
#

США роблять за рік лише 450 ракет PAC-3 для Patriot, і це можна збільшили лише на 20% за 3 роки

4936
Пускова Patriot PAC-3 з ракетами MSE, фото - US DoD
Пускова Patriot PAC-3 з ракетами MSE, фото - US DoD

Це показує зокрема обсяг "ресурсної бази" для ППО, на яку може розраховувати Україна

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) в своєму блозі розповів, що Пентагон на тлі війни РФ проти України намагається буквально "на ходу" реформувати ланцюжок своїх оборонних поставок.

Досі американські військові керувались політикою "ощадливих закупівель", які передбачали лімітований бюджет і таймінг виконання, дозволяли вцілому виконувати "економний" кошторис і не передбачали залучення "надлишкових" як на мирних час потужностей. Але ця практика більше не працює, як показали 15 місяців повномасштабного вторгнення Кремля в нашу країну.

Читайте також: У США оборонні проєкти відстають від графіка через вкрай банальну причину: F-15EX, міжконтинентальна Sentinel та субмарин Virginia
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Існуючі до цього моменту обмеження не дозволяють швидко наростити обсяги виробництва різних типів боєприпасів чи озброєнь, як і для нарощення власних запасів Армії США, так і для підтримки ЗСУ у війні проти РФ.

При цьому IISS з посиланням на головного виконавчого директора Lockheed Martin Джеймса Тайклета наводить цифри по темпам виробництва деяких зразків, що зараз особливо критичні для ЗСУ. І тут картина виглядає так: потужності американського ВПК дозволяють зокрема виготовляти до 450 зенітних ракет PAC-3 на рік, а до 2026 року ця цифра має вирости до 550 одиниць, тобто на 20% за 3 роки. До того ж 2026 року виробництво ракет до ПТРК Javelin має вирости з 2000 до 3500 одиниць (тобто майже на 50%), керованих ракет GMLRS до M142 HIMARS чи M270 – на 40%, або до 14 тисяч одиниць.

Відвантаження ракет GMLRS із цеху заводу корпорації Locheed Martin, ілюстративне фото з відкритих джерел
Схоже, що уряд США прагне до ще більшого нарощення темпів виробництва боєприпасів як і для своєї армії, так і для підтримки ЗСУ. Тому, наприклад, йде не тільки на крупні вливання грошей для "традиційних" постачальників, але й намагається також налагодити співпрацю з новими постачальниками на американському ринку та зміцнити двосторонні зв'язки з виробниками країн-партнерів по НАТО.

Окрім всього, описані вище тенденції та цифри дозволяють зокрема оцінити "ресурсну базу" для зміцнення протиповітряної оборони, на яку може розраховувати Україна. Особливо в контексті нового пакету військової допомоги від США аж на 2,1 мільярди доларів, який передбачає зокрема поставку зенітних ракет до Patriot.

Цех по виробництву FGM-148 Javelin на заводі корпорації Locheed Martin, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Десантники РФ можуть отримати 152-мм САУ на шасі БМП-3, розробка якої почалась ще 40 років тому