xcounter
#

Десантники РФ можуть отримати 152-мм САУ на шасі БМП-3, розробка якої почалась ще 40 років тому

5714
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Навряд чи можлива інша ніша для артустановки цього калібру з дальністю вогню менш ніж 20 км

Польський портал Defence24 вирішив також звернути увагу на новину про плани росіян згадати про проект САУ 2С18 "Пат-С" на шасі БМП-3, створеної ще у 1980-х роках, і модернізувати цю артустановку. Автори видання наголошують, що намір рашистів оновити проект 40-річної давнини виглядає як мінімум цікаво на тлі планів поставити у стрій армії РФ інші "аналоговнєти", як то наприклад БМП "Манул" на базі тої ж БМП-3, або ж колісної САУ "Мальва".

Але при цьому виглядає незрозумілим, як саме окупанти планують використовувати свою "Пат-С", дальність стрільби якої складає менше 20 км, орієнтовно 17-18 км, співставно із радянською 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика".

Читайте також: Що в окупантів на Ка-52 з електронікою, що вони замість комбайнів "бачать" танки
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Настільки невелика дальність стрільби, що взагалі не лишає шансів в умовах контрбатарейної боротьби, навряд чи може бути компенсована тим фактом, що розробники "Пат-С" заявляють можливість відстрілу із цієї САУ всієї можливої номенклатури 152-мм снарядів, включно з пострілами до Д-20.

І ця специфічна обставина може показувати зокрема, що скоріш за все якщо армія РФ й справді планує ставити на озброєння САУ 2С18 "Пат-С", то користувачами цієї артустановки будуть аж ніяк не механізовані чи мотострілецькі частини.

Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори Defence24 вважають, що таку САУ на озброєння можуть взяти насправді десантно-штурмові частини армії РФ, яким теоретично потрібна вогнева підтримка власними засобами калібру 152-мм. Але поки що найбільш потужною артустановкою на озброєнні десантників армії РФ є лише 120-мм самохідний міномет "Нона-С". І бронемашина БМД-4М із 100-мм гарматою також не дає необхідної вогневої міці, необхідної для роботи по укріпленим цілям.

Далі виникає цілком закономірне питання, чи варто навіть з такою мотивацією реанімувати проект артилерійської установки 40-річної давнини. Але схоже, що командування армії РФ тут може керуватись іншою логікою – є готовий проект з певним рівнем вогневої міці, значить його варто "повернути до життя".

Рашистська гаубиця "Пат-Б", яка використовується для САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як Іран отримує від РФ літаки Су-35 в обмін на Shahed-136 "поштучно" (фото)