xcounter
#

Що в окупантів на Ка-52 з електронікою, що вони замість комбайнів "бачать" танки

6535
Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Пояснення про бортову апаратуру – лише "штрих" до картини злочину ворога проти мирних мешканців України

Міноборони РФ та кремлівські пропагандисти поширили кадри, як їх Ка-52 начебто "знищує" танки Leopard на Півдні України, хоча по факту це виявилась звичайна сільгосптехніка. Хоча цей приклад заслужено увійшов до епічного параду брехні рашистів, далі варто розуміти, що окупанти по суті зізнались в своєму черговому військовому злочині проти цивільного населення України. Бо фермери, що працювали на тій агротехніці, могли ж постраждати від "прильоту" з російського Ка-52.

Тому виникає питання, а як так виходить, що окупанти на своїх Ка-52 замість комбайнів "бачать" танки. Тим більш, що якщо поглянемо нижче, то зауважимо, що якість зображення з апаратури російського гелікоптера далека від "аналоговнєтності".

Читайте також: Рідкісні "Каста-2Е2", "Подлет-К1" та Р-330Ж "Житель" стали жертвами польского дрона-камікадзе (відео)
Комбайни в прицілі рашистського Ка-52, ілюстративне зображення

А вся справа тут в тому, що розробники Ка-52 доволі нелогічно побудували конфігурацію бортової апаратури гвинтокрила. Де основна роль у виявленні цілей мала би належати радіолокаційному комплексу "Арбалет-52" із заявленою дальністю виявлення танків до 12 км. В цього комплексу є дві антени, головна з яких вона розміщена в носовій частині.

Основою оглядово-пошукової системи на цьому вертольоті є оптико-електронна система ГОЭС-451, система для виконання нічних польотів ТОЭС-250 та нашоломні дисплеї в обох членів екіпажу. Судячи з усього, конкретно в цьому епізоді, де рашистам замість комбайнів примарились "танки", екіпаж цього Ка-52 використовував саме ГОЭС-451, котрий включає в себе лазерний далекомір і тепловізор, датчики лазерного опромінення та камери з різними кутами зору. Тим більш, що під час обстрілу цілей ГОЭС-451 має отримувати дані саме від РЛК "Арбалет-52".

ГОЭС-451, ілюстративне зображення з відкритих джерел

А от далі виникає важливий нюанс. Як можемо судити за публікаціями самих рашистів, ГОЭС-451 фактично може виявляти цілі вдень на дальності лише до 10 км, а вночі – лише до 6 км, хоча заявлений показник сягає до 20 км вдень. Можливо, цей лаг між фактичними і реальними показниками по цьому оптико-електронному комплексу пов’язана із бажанням виробника "зекономити". Особливо на тлі того, що виробництво Ка-52 для рашистського ВПК обходиться в мінімум 200 мільйонів рублів збитків.

А можливо, на якість роботи системи ГОЭС-451 також впливає і постійна вібрація на самому Ка-52, в результаті якої на тепловізійному прицілі вдень відрізнити комбайн від "танка" насправді не найпростіша задача.

Розміщення обтікача ГОЭС-451 в носовій частині Ка-52, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Окрім цього, свій вплив можуть давати і умови, в яких рашисти виконують свої завдання. Судячи з усього, у них є проблеми при взаємодії з передовими навідниками, а задачі доводиться виконувати в умовах цейноту часу – буквально 5-10 хвилин "на все про все", і при цьому гелікоптер буквально трусить через вібрацію. А на це міг накладатись і фактор "престижної цілі" у вигляді ОБТ західного зразка.

Тому в підсумку справа могла виглядати так. Рашисти на тому Ка-52 могли цілком навмисне відстрілятись по агротехніці наших фермерів, сподіваючись на те, що недоліки ГОЭС-451 не дозволять достеменно встановити характер цілі. А щоб відзвітуватись за витрачений боєкомплект, то заявили про начебто ураження "Леопардів".

Ворожі Ка-52 під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ці всі деталі, особливо по бортовій електроніці Ка-52, виступають лише "штрихом" до загальної картини ще одного військового злочину, який вчинили окупанти з використанням своєї армійської авіації.

Читайте також: Раніше рашисти крали на електроніку пралки і холодильники, то тепер крадуть техніку в британських фермерів