xcounter
#

Рідкісні "Каста-2Е2", "Подлет-К1" та Р-330Ж "Житель" стали жертвами польского дрона-камікадзе (відео)

Польські дрони-камікадзе Warmate ефектно нищать російську техніку
12346
Дрон-камікадзе Warmate польського виробництва, фото WB Electronics
Дрон-камікадзе Warmate польського виробництва, фото WB Electronics

Як польський баражуючий боєприпас Warmate нищить російські РЛС – і не тільки

Бійці Головного управління розвідки Міноборони України ефективно використовують на полі бою польскі баражуючі боєприпаси Warmate від компанії WB Electronics – відео з кадрами ударів цієї зброї по російській техніці опублікував міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Як відзначається, 40 дронів-камікадзе типу Warmate польського виробництва були закуплені для ЗСУ у рамках збору, організованого Олегом Гороховським, monobank та UNITED24.

Читайте також: Німці мають таємничий ЗРК малої дальності, який міг би замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ"

Цілями цих баражуючих боєприпасів стала низка зразків озброєння та військової техніки російського окупаційного війська, передусім це зенітні ракетні гарматні комплекси та радіолокаційні станції

Зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцирь-С1"

Як відзначає Федоров, за допомогою дрона-камікадзе Warmate було знищено одразу два російських ЗРГК "Панцирь-С1" – всього ж з початку повномасштабного вторгнення в Україну окупанти втратили щонайменше 18 таких систем за даними Oryx.

ЗРГК
Російський ЗРГК "Панцирь-С1", фото ілюстративне

Зокрема, нещодавно один такий комплекс було уражено FPV-дроном чи іншим безпілотником – розрахунок "Панциря" промазав ракетою по цілі і зрештою водій зі своєї кабіни зафіксував ефектний вибух.

Нагадаємо, зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцирь-С1" призначений для боротьби як з пілотованими, так і безпілотними повітряними цілями.

Станція Р-330Ж "Житель"

Серед цілей Warmate опинився і російський "Житель" – автоматизована станція постановки перешкод, яких з кінця лютого 2022 року було знищено щонайменше 7 одиниць, і ще як мінімум одна – пошкоджена.

Ефектне знищення російського "Жителя" українським БТР-4Е

І тут, знову ж таки, іронічно, що станція Р-330Ж "Житель" серед усього призначена для перехоплення та придушення каналів управління безпілотними літальними апаратами, при цьому дальність дії комплексу декларується у 50 км.

Радіолокаційна станція "Подлет-К1"

Ця система стала черговою ціллю для дрона-камікадзе Warmate. Російська 48Я6-К1 "Подлет" – універсальна трикоординатна РЛС, яка має виявляти повітряні цілі на "малих та гранично малих висотах у складній обстановці".

Радіолокаційна станція має в автоматичному режимі виявляти та передавати координати цілі, супроводжувати будь-які аеродинамічні цілі, а також надавати інформацію про цілі зенітним ракетним комплексам та винищувачам.

48Я6-К1
Станція 48Я6-К1 "Подлет", фото ілюстративне

Станція має одночасно виявляти до 200 цілей, дальність дії декларується на рівні від 10 до 200 км (до 300 км у додатковому режимі), висота виявлення цілей визначається на рівні до 10 км. З початку повномасштабного вторгнення всього було знищено щонайменше дві таких радіолокаційних станції, тож це доволі рідкісна і цікава ціль для наших військових.

Радіолокаційна станція "Каста-2Е2"

Зрештою, бійці ГУР за допомогою Warmate знищили одразу три російські радіолокаційні станції "Каста-2Е2". Знову ж таки, завдання РЛС 39Н6 Каста-2Е2 – контроль повітряного простору, зокрема видача координат повітряних цілей (зокрема і тих, що летять на гранично малих висотах) системам управління протиповітряною обороною.

РЛС
РЛС

Для читачів окремо нагадаємо, що польські баражуючі боєприпаси Warmate раніше також використовувалися нашими військовими для ударів по російських цілях – зокрема можна згадати їхню ювелірну роботу по позиціях армії РФ поблизу Запорізької АЕС.

Крім того, ще в липні 2022 року у Польщі було розпочато збір на закупівлю додаткових безпілотників-камікадзе Warmate для ЗСУ. Детально про цей баражуючий боєприпас та чим він може допомогти ЗСУ Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Рашисти переставляють "Панцырь" на шасі від "Тунгуски", і майже на рік запізнюються з розробкою
ТЕГИ БПЛА