xcounter
#

Німці мають таємничий ЗРК малої дальності, який міг би замінити "Стріла-10" або ж "Оса-АКМ"

21028
Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Комплекс "Оса-АКМ" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Але на його поставку доведеться чекати кілька років, хоча вже є перший іноземний замовник

Міноборони Нідерландів заявило про довгострокові плани оновлення власної протиповітряної оборони. Якщо виходити із даних The Military Balance 2022, то в голландців на початок минулого року було 18 ЗРК Patriot PAC-3, шість ЗРК NASAMS II та 18 комплексів малої дальності з ПЗРК Stinger на шасі бронемашин Fennek.

А зараз вони хочуть до 2026 року отримати деяку кількість оновлених систем NASAMS, про які вказується лише, що вони матимуть вищу дальність стрільби. А до 2028 року – деяку кількість комплексів малої дальності ACSV G5, що прийдуть на заміну Stinger на шасі Fennek. І в даному контексті особливо цікавими виглядають саме ці ACSV G5, що мають зайняти нішу ЗРК малої дальності в голландців.

Читайте також: F/A-18 з Австралії для України: перемовини вже йдуть, загальна кількість - понад 40 винищувачів
Стрільби із нідерландських Stinger на шасі Fennek, ілюстративне фото з відкритих джерел

Почнімо з того, що під індексом ACSV G5 приховується функціональна бронемашина розробки німецької компанії FFG, що фігурує також в спільному з Данією проекті по відновленню танків Leopard 1A5 для ЗСУ. Відомо, що ACSV G5 в стандартному виконанні має бойову масу 29 тонн та може брати до 9 тонн корисного навантаження, екіпаж – 2 особи, десант – до 12 осіб, швидкість ходу – до 74 км/год по шосе.

Німці стверджують, що хоч ця бронемашина ззовні нагадує M113, насправді це є повністю нова розробка "з нуля", і що функціонал ACSV G5 дозволяє змінювати оснащення або озброєння за модульним принципом.

ACSV G5 у базовому варіанті, ілюстративне фото від FFG

Одним із варіантів оснащення є саме ЗРК малої дальності, і Голландія стане першим замовником такої системи. Хоча при цьому нема деталізації, якого саме типу зенітна ракета використовуватиметься на ACSV G5 для голландської армії, бо тут цілком може бути обрано не Stinger, а інша альтернатива.

Також німецька ACSV G5 може виконуватись у варіанті бронетранспортера чи БМП, машини логістичної підтримки або ж у санітарному варіанті. Були повідомлення проте, що Норвегія в 2018 році замовила 44 бронемашини ACSV G5 із можливим опціоном від 75 до 150 одиниць, але перші поставки таких машин для норвезької армії стартували влітку 2022 року.

ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності, ілюстративний рендер від Міноборони Нідерландів

Вцілому німецький ACSV G5 у варіанті ЗРК малої дальності виглядає цікавим і таким, щоб міг би теоретично в строю ЗСУ зайняти нішу для заміни радянських комплексів "Стріла-10" та/або "Оса-АКМ". Але тут доведеться враховувати, що поставки такого комплексу для першого замовника стартують аж за декілька років. Ну і також – що США мають суттєві проблеми із відновленням обсягів виробництва тих же Stinger.

Читайте також: Чехія натякає, що відновлювати Т-64 для ЗСУ буде з консервації, на що піде кілька місяців