xcounter
#

Рашисти модернізують 152-мм САУ "Пат-С" на шасі БМП-3, "забраковану" ще в 1980-х роках

14350
 Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

А ще росіяни згадали про свої "забраковані" мінометні САУ, які вони повністю продали Азербайджану

Російські пропагандисти пишуть про те, що завод "ПАО Курганмашзавод" почав роботи по модернізації двох зразків САУ на доопрацьованому шасі від БМП-3 – самохідна 120-мм артустановка "Вена" та 152-мм САУ "Пат-С". Рашисти вважають, що ці дві САУ начебто можуть підвищити ефективність мотострілецьких підрозділів армії РФ, і в цьому є свій парадокс. Тому що обидва зразки згаданих САУ – "Вена" і "Пат-С" самі ж російські військові й "забракували" раніше, щоправда у різних часових проміжках.

Наприклад, САУ 2С18 "Пат-С" - це по суті самохідний варіант радянської гаубиці "Пат-Б", яка так і залишилась на рівні дослідної розробки, і про котру Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Окупанти вже вдруге "завершили" держвипробування своєї "гаубиці-кабріолету", яка є копією САУ Caesar
Дослідний зразок САУ 2С18 "Пат-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

По згаданій вище 2С18 "Пат-С" відомі лише окремі характеристики – бойова маса в 18,7 тонн, дальність стрільби від 4 до 15,2 км, дані по числу членів екіпажу та боєкомплекту відсутні. Показово, що про "Пат-С" російські джерела пишуть лише "розроблялась у 1980-х роках", і нема жодної згадки бодай про формальне прийняття на озброєння, як це було із "Пат-Б" у 1991 році.

По мінометній САУ 2С31 "Вена" історія виглядає цікавіше. За деякими твердженнями, як база для цієї артустановки було використане шасі від тієї самої "Пат-С", а весь проект починався як бажання армії РФ мати версію самохідного міномета "Нона-С" для сухопутних військ. Основна відмінність САУ "Вена" від "Нона-С" - це наявність комп’ютеризованої системи управління вогнем, яка начебто здатна зберігати дані одночасно по 30 цілям.

2С31 "Вена", ілюстративне фото з відкритих джерел

Хронологія цього проекту виглядає: ще в 1996 році відбулась презентація перших дослідних зразків САУ "Вена", але лише в 2007 році ця артустановка вийшла на державні випробування, і лише в 2010 році була прийнята на озброєння армії РФ.

У тому ж 2010 році росіяни повідомляли про початок виробництва установчої партії САУ 2С31 "Вена", яка за деякими даними так і не пішла у війська. У 2012 році Міноборони РФ заявляло, що начебто не зацікавлене у поставках такої техніки. І орієнтовно до 2016 році всі наявні 18 одиниць 2С31 "Вена" росіяни взагалі продали Азербайджану, хоча рашисти стверджують, що для поставок цих САУ азербайджанській армії почали серійне виробництво 2С31 "Вена".

2С31 "Вена", ілюстративне фото з відкритих джерел

Чому тепер росіяни вирішили зараз повернутись до 2С31 "Вена", у той час як мають новішу артустановку такого класу – 2С34 "Хоста", яку епізодично використовують у війні проти України, не зовсім зрозуміло. Відомо, що 2С31 "Вена" має бойову масу в 19 тонн, екіпаж – 4 особи, дальність стрільби – до 20 км, возимий боєкомплект – до 70 пострілів.

Читайте також: Що взагалі у рашистів з "квітковою" артилерією і коли ці машини можуть з’явитися на полі бою