xcounter
#

Росіяни спочатку зробили 152-мм гаубицю "Пат-Б" на лафеті "від Д-30", а потім "забули" прийняти на озброєння

38728
Рашистська гаубиця "Пат-Б", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська гаубиця "Пат-Б", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але не варто виключати, що рашисти ще викотять на поле бою такий зразок, тому розповімо про нього хоча б коротко

Ворог "в запасі" може мати не тільки раритетні зразки радянської артилерії, як наприклад протитанкові гармати Т-12, які уже також були помічені в напрямку лінії фронту. Він може мати "в запасі" також дослідні зразки артсистем, розроблених напередодні розвалу СРСР або уже за часів РФ, котрі випущені або малою серією, або взагалі у серійне виробництво не пішли. І які теж можуть бути використані в боях проти ЗСУ, бо краще все рівно нічого нема.

На тлі того, що росіяни будують новий завод по ремонту артсистем, бо старий вони знесли під ТРЦ та виробництво вікон, чекати варто всякого. Один із рідкісних зразків, який рашисти цілком можуть використати в боях проти ЗСУ – буксирувана гаубиця 2А61 "Пат-Б" калібру 152 мм, яку російський артилерійський "Завод №9" досі вказує в списку продукції, що може виготовлятись серійно. Хоча й даних по "Пат-Б" насправді небагато.

Читайте також: Рашисти уже місяць "везуть на фронт" свої К-17 "Бумеранг", а тепер "згадали" про держвипробування
Рашистська гаубиця "Пат-Б", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Роботи по гаубиці "Пат-Б" стартували ще напередодні розвалу Радянського Союзу, щоб компенсувати можливе відставання по вогневій міці мотострілецьких дивізій, що були оснащені переважно 122-мм гаубицями Д-30, у той час як армії країн НАТО повсюдно використовували калібр 152 мм.

Для «Пат-Б» був використаний лафет, аналогічний лафету до Д-30. Росіяни стверджують, що вони свою гаубицю 2А61 адаптували для відстрілу пострілів, які можуть використовуватись як і на "Мста-С" і 2С3 "Акация", так і на старих Д-20 та МЛ-20. Заряджання роздільне, для досилання снаряда є механізм автоматичної подачі, але от заряд потрібно досилати вручну.

Також росіяни стверджують, що їх "Пат-Б" може мати скорострільність 6-8 пострілів на хвилину і максимальну дальність стрільби – до 15,2 км. Розрахунок – 7 осіб.

Рашистська гаубиця "Пат-Б", ілюстративне фото з відкритих джерел

А от далі починається найбільш цікаве. Російські джерела стверджують, що уже в 1991 році гаубиця 2А61 "Пат-Б" була "рекомендована до прийняття на озброєння", але самого прийняття на озброєння так і не відбулось.

І це при тому, що перша публічна презентація "Пат-Б" відбулась аж в 1997 році, а кількість виготовлених артсистем складає начебто лише 6 одиниць.Чому в підсумку ця система не була поставлена на озброєння армії РФ – так і не зрозуміло.

Але схоже, що уральський "Завод №9" сподівався бодай на експортні перспективи своєї "Пат-Б". Інакше би не став розробляти версію М-389 під калібр 155 мм. Втім, і такий "виріб" свого покупця не знайшов. Тому російська "Пат-Б" так і залишилась в статусі дослідної, котра однак може ще бути використана у війні проти України.

Рашистська гаубиця "Пат-Б", ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Тероборонівці влаштували справжнє полювання на російські 120-мм 2С9 "Нона-С" поблизу Бахмута