xcounter
#

Окупанти вже вдруге "завершили" держвипробування своєї "гаубиці-кабріолету", яка є копією САУ Caesar

31086
САУ 2С43 "Мальва"
САУ 2С43 "Мальва"

Але чи вдасться окупантам "вчасно" розгорнути серійне виробництво і чи не знайдуть в машині купу "дитячих хвороб" – питання дискусійне

Генеральний директор російського "Уралвагонзавода" Алєксандр Потапов відзвітував про завершення державних випробувань російської нової самохідної артилерійської установки 2C43 "Мальва", яку російські ЗМІ прозвали "гаубицею-кабріолетом".

Як стверджує Потапов, "Мальва" під час випробувань підтвердила свої характеристики і найближчим часом має бути прийнято рішення про прийняття на озброєння та запуск цієї машини у серію.

Читайте також: В Україні засвітилися нові САУ від США, передачу яких анонсували в січні разом з Bradley

Самохідна артилерійська установка САУ 2С43
Російська "Мальва", фото ілюстративне

І якщо в окупантів дійсно вийде розпочати серійне виробництво цього року, то це, на жаль, буде той рідкісний випадок, коли в РФ терміни традиційно не зсовуються "вправо" – якщо звичайно, в окупантів не станеться чергової "надзвичайної ситуації". Зокрема тут можна згадати, що держвипробування цієї САУ окупанти відкладали вже двічі – спершу хотіли провести їх у 2021 році, потім обіцяли, що завершаться у 2022.

Але тут також варто згадати й таке – що це вже вдруге, коли рашисти повідомляють про завершення держвипробувань цієї машини – раніше про те, що САУ "Мальва" нібито вже завершила державні випробування повідомлялося ще в серпні 2022 року.

Артилерійський комплекс 2С43 "Мальва" – це нова російська розробка, перші зображення цієї машини з’явилися у 2019 році, а під час випробувань у 2021 році було підтверджено "відповідність вимогам тактико-технічного завдання".

2С43
Одне з перших зображень системи 2С43 "Мальва", фото ілюстративне

Комплекс "Мальва" був створений у рамках ОКР "Набросок" в ОАО "ЦНИИ "Буревестник". Машина базується на шасі повнопривідного автомобіля від Брянського автозаводу БАЗ-6610-027 "Вощина" з колісною формулою 8х8. Установка оснащена 152-мм гарматою 2А64, як у САУ "Мста-С".

Тактико-технічні характеристики цієї САУ (детальніше на інфографіці нижче) озвучені наступні: дальність визначена у 24,5 км, швидкострільність – 7 пострілів за хвилину, боєкомплект – 30 боєприпасів.

САУ 2С43
ТТХ САУ "Мальва"

Фактично, російську "Мальву" цілком можна назвати копією французької САУ Caesar на шасі Tatra з колісною формулою 8x8 – до речі, ці машини вже потрапили на озброєння ЗСУ, і навіть нищать рашистів на полі бою, всього Данія передає нам 19 одиниць таких САУ.

Насправді ідея САУ "Мальва" не є якоюсь новою – окупанти хотіли мати легшу (32 тонни у "Мальви" проти 42 тонн у САУ "Мста-С"), а через це й мобільнішу машину, яку б можна було б транспортувати літаками військово-транспортної авіації. Ну і зрештою, також хотіли й здешевити виробництво артилерійських систем.

А якщо порівнювати ТТХ "Мальви" з її прямим конкурентом, з якого окупанти фактично і скопіювали свою 2С43 – французькою Caesar, то тут тим паче не можна сказати, що російська "новинка" має якісь видатні показники.

Так, маса обох машин залишається на рівні 32 тонн, у максимальній дальності виграє французька машина – від 38,6 до 55 км залежно від снаряда проти 24,5 км у "Мальви" (хоча, звичайно, не виключено, що дальність зрештою може бути збільшена), кількість боєприпасів, що перевозить машина – однакова, по 30 одиниць, водночас у Сaesar є версія з боєзапасом у 36 боєприпасів. Щодо швидкострільності, то французька САУ трохи програє, але геть не критично – 6 проти 7 пострілів за хвилину у "Мальви" (інформація про 6 пострілів – з офіційного сайту Nexter).

Тож поки що фіксуємо таке – що передусім небезпека у новині про завершення держвипробувань САУ 2С43 "Мальва" полягає в тому, що якщо окупанти зможуть якнайшвидше розгорнути її серійне виробництво, то матимуть можливість заповнювати втрати на полі бою новими артилерійськими системами.

Читайте також: Як радянські 2С7 "Піон" перекочували з Чехії до Анголи, і куди Польща діла такі САУ