xcounter
#

Головний удар ЗСУ по рашистам на фронті ще попереду, "важкі бригади" ще не вступили в бій

5699
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

А поки що справа виглядає так, що наші війська "промацують" слабкі місця оборони ворога та розхитують її

Генерал Бен Ходжес дав коментар для Центру аналізу європейської політики (CEPA), в якому стверджує, що поточні події на фронті та успіхи ЗСУ – це ще поки лише "проміжний" етап, "промацування" системи оборони ворога для пошуку слабких місць. Водночас, наші військові якраз готують головний удар "броньованим кулаком", який по-справжньому буде дошкульним для ворога, і коли це трапиться, то ми всі це обов’язково побачимо.

Свою думку Ходжес аргументує наступним чином. В "класичній" бронетанковій бригаді ЗСУ має бути орієнтовно 250 одиниць бронетехніки різних типів, зокрема три танкові батальйони на 31 машину і один-два мотострілецькі батальйони, і це не рахуючи машин логістики та засобів ППО.

Читайте також: Бої за Времіївський виступ: ЗСУ успішно відкидають ворога на південь від Великої Новосілки
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

За оцінками самого Ходжеса, Україна могла сформувати для наступу мінімум від 7 до 12 механізованих чи бронетанкових бригад, укомплектованих не тільки західною, але й трофейною чи вітчизняною технікою.

Якщо відштовхуватись навіть від такої величини, то цілком логічно очікувати, що на вузькій ділянці для прориву Генштаб ЗСУ може зосередити мінімум дві-три такі бригади, і на вузькому просторі ми побачимо одразу кілька сотень одиниць бронетехніки. Але навіть тоді варто бути обережними оцінками, бо ГШ ЗСУ бажатиме до останнього приховувати реальний напрямок головного удару, і, буквально, "можливо буде радий, якщо аналітики в Twitter помиляться".

Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

Також Ходжес вважає, що скоріш за все Головнокомандувач ЗСУ Залужний дав "добро" на початок активних дій на фронті лише після того, як були досягнуті три базові умови: 1) накопичення достатньої вогневої міці (бронетехніка, артилерія, ППО та інженерне забезпечення) для прориву лінії оборони окупантів загалом та розрізання "сухопутного коридору" рашистів на Крим зокрема; 2) достатній рівень деградації оборони, тилового забезпечення і логістики окупантів, а головне – рівень дезорієнтованості командування армії РФ щодо цілей і строків майбутньої контрнаступальної операції ЗСУ; ну і 3) погодні умови, сприятливі для активних дій, зокрема сухість землі, щоб витримати важкі бронемашини західного зразка.

Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

Так, рашисти при цьому збудували ешелоновані укріплення довжиною на 1000 км. Але ж рівень їх міцності насправді залежить не стільки від інженерної вправності, як від якості особового складу, який має цю фортифікацію утримувати. А те, що в якості особового складу ворога є підстави сумніватись, як вважає Ходжес, свідчать хоча би публічні конфлікти між різними ватажками рашистів.

Ходжес також в своєму коментарі наголошує, що зараз командування ЗСУ провів "чудову роботу по захисту інформації", яка і далі має тримати ворога у стані невизначеності. Тим більш, що при такій роботі наш Генштаб може покладатись зокрема на те, що в будь-якому бою реальну картину бачать лише командири на місцях, але лише в межах своєї компетенції.

Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

Водночас, при цьому необхідно забезпечувати і правильне управління інформацією, бо навіть з досвіду самого генерала, якою б високотехнологічною не була армія у тій чи іншій війні, генерали все рівно покладаються в першу чергу саме на доповіді молодших командирів.

Як підсумок, Ходжес наголошує, що скоро ми всі зможемо дізнатись більше про успіхи ЗСУ на фронті проти рашистів, і що в нього особисто "нема жодної довіри до повідомлень росіян". Але водночас, щоб ще більше наблизити перспективу звільнення Криму, Україні таки необхідно передати ATACMS.

Читайте також: У Raytheon повідомили, що Україна отримає ще п'ять батарей ЗРК Patriot й назвали строки