xcounter
#

Чотирирічна епопея завершилась: Пентагон оголосив переможця у конкурсі на легкий танк для армії США

Griffin від General Dynamics
Griffin від General Dynamics
35128

Армія США офіційно обрала переможця у конкурсі на новий легкий танк Mobile Protected Firepower

Ще у 2018 році Пентагон розпочав конкурс на легкий танк за програмою Mobile Protected Firepower, в якому взяли участь General Dynamics та BAE Systems. Умови конкурсу передбачали створення машини з, мінімум, 105-мм гарматою та вагою до 38 тонн для забезпечення його перевезення літаками Boeing C-17. Переможець отримував контракт, як мінімум, на 504 машини, тому змагатися було за що.

Днями, як повідомляє Defense News, вибір було зроблено і переможцем став проект Griffin від General Dynamics, який був обраний після прискіпливих порівняльних випробувань, що тривали з січня 2021 року. Але формально BAE Systems декілька місяців тому був виключений з конкурсу. Вважається, що через неможливість виконати умову з постачання 12 прототипів для оцінки можливостей виробничих потужностей.

Читайте також: Рашиський експериментальний БПЛА "Мерлин-ВР" розібрали: як виглядає технологічний "прорив" РФ з середини (фото)

Griffin General Dynamics
Griffin

Водночас Griffin від General Dynamics відверто виглядав цікавішим. Зокрема він був побудований на відпрацьованому шасі ASCOD, який використовується в іспанській БМП Pizarro, австрійському Ulan, а також британському Ajax Scout SV. Озброєння - 105-мм гармата без механізму заряджання, що зумовлює наявність чотирьох членів екіпажу.

Водночас система управління вогнем та ряд інших систем майже повністю запозичені з танка M1A2 Abrams SEP v3. І саме це, схоже, було найголовнішим фактором успіху проекту, бо дозволяє спростити експлуатацію та навчання танкістів, а також одночасно модернізувати системи Abrams та Griffin.

Griffin General Dynamics
Griffin

Також машина отримала повний набір сучасних сенсорів, включно з камерами для забезпечення 360 градусного огляду та датчиком напряму пострілу. Рівень бронювання, включно з керамічними елементами, оцінюється на рівні STANAG 4569 lvl 5+/6 - захист від бронебійних 30-мм снарядів на відстані 1000/500 метрів. Але на машині встановлюється ізраїльський комплекс активного захисту Iron Fist.

Якщо порівнювати з проектом від BAE Systems, то за озброєнням, рівнем захисту та цифровими системами можливо оцінювати ці машини як максимально рівнозначні. Водночас BAE Systems при розробці вирішила значно зекономити сили та осучаснила проект 80-х років - 105mm Armored Gun System M-8, який залишився експериментальним зразком. Але головним фактором вибору переможця все одно залишається невиконання BAE Systems умов конкурсу щодо кількості прототипів.

Mobile Protected Firepower BAE Systems
Проект Mobile Protected Firepower від BAE Systems

За умовами контракту на першому етапі General Dynamics має поставити 26 машин і з можливістю розширення на 70 одиниць у ході першого етапу виробництва на загальну суму у 1,14 млрд доларів. Очікується, що перші серійні легкі танки будуть поставлені через 19 місяців, а перший батальйонний комплект з 42 машин - до кінця 2025 року, після чого має бути розпочате вже масове серійне виробництво із планом його завершити до 2035 року.

Загальна вартість життєвого циклу програми, включно з технічним обслуговуванням, інфраструктурою та витратами на персонал оцінюється у 17 млрд доларів. Очікуються, що нові легкі танки будуть знаходитись на озброєнні до 30 років.

На думку Пентагону саме легкі танки мають забезпечити додаткову вогневу потужність та стійкість бойових груп піхотних бригад. Таким чином, офіційно, легкі танки, які були зняті з озброєння в армії США у 1997 році, після списання M551 Sheridan, повертаються.

Читайте також: Тектонічний зсув НАТО: коли Альянс зрозумів, що у Кремлі розуміють лише мову сили і як це вплине на Україну