xcounter
#

Тектонічний зсув НАТО: коли Альянс зрозумів, що у Кремлі розуміють лише мову сили і як це вплине на Україну

Тектонічний зсув НАТО: коли Альянс зрозумів, що у Кремлі розуміють лише мову сили і як це вплине на Україну
7228

НАТО остаточно перейшла на єдину мову, яку розуміє Путін - мову сили і переходить до конфігурації часів Холодної війни

Саміт НАТО у Мадриді став офіційним оформленням повернення до парадигми силового протистояння з РФ, яка прийшла на заміну політики умиротворення та заколихування всіх проблем.

По-перше, РФ офіційно названо стратегічною загрозою для НАТО і всього регіону. Якщо бути максимально точним у формулюваннях: "найбільш серйозною і безпосередньою загрозою безпеці". Це означає дійсне повернення до стану Холодної Війни метою якої було досягнути ліквідації СРСР, як держави, що у підсумку і було зроблено.

Читайте також: Рашисти "Іскандерами" зруйнували завод "Машгідропривід"

Фактичним першим кроком у Стратегічній концепції НАТО є значне розширення постійного військового контингенту у Європі. Мова йде про збільшення сил високої готовності з 40 тисяч до понад 300 тисяч осіб. Для розуміння це лише ті сили, які мають вступити в бій через лічені години у випадку потреби.

Це рішення фактично співпадає у часі з посиленням блоку НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції, рішення щодо їх запрошення до Альянсу було ухвалено після ліквідації протиріч із Туреччиною. Завдяки цьому спільний кордон НАТО та РФ різко збільшився на майже 1300 км.

Практична реалізація нової концепції НАТО вже демонструє США, яке з початку вторгнення РФ в Україну перемістили у Європу наступні сили:

  • важка бронетанкова бригада (місце дислокації Німеччина)
  • повітряно-десантна бригада (Польща, прикордонний район з Україною поблизу Жешува)
  • додаткові літаки, включно з F-35, літаками РЕБ та повітряними танкерами
  • додаткові ракетні есмінці класу Arleigh Burke
  • елементи бойового забезпечення, включно з дивізіоном HIMARS
  • значне посилення протиповітряної оборони Словаччини та Польщі комплексами Patriot

До них, відповідно до заяви Пентагону, найближчим часом мають приєднатися бойова група бронетанкової бригади, бойова авіаційна група та елемент штаба дивізії у Польщі. Ще одну бригаду розмістять у Румунії, додаткові бронетанкові, авіаційні та протиповітряні засоби, а також сили спецоперацій - у країнах Балтії. Дві додаткові ескадрильї F-35 у Британії.

Окрему увагу було приділено розгортанню у Польщі штабу п'ятого армійського корпусу, якому відведена роль передового командного пункту. А також - забезпеченню сил, для чого у Німеччині розгортаються додаткові сили тилового та інженерного забезпечення. Німецька та італійська протиповітряна оборона буде посилена.

Враховуючи анонсоване генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом розширення лише сил швидкого реагування до 300 тисяч, це означає, що країни Європи, які з 90-х років активно економили на армії, тепер мають внести значний власний вклад у процес забезпечення власної безпеки.

Водночас, вочевидь, спеціально для Кремля, Альянс "показав" свою ядерну дубину Кремлю, прямо записавши у концепції, що саме ядерні сили є найвищою гарантією безпеки НАТО. І тепер Путін може особисто вираховувати який підльотний час балістичних та крилатих ракет Альянсу до "центру прийняття рішень у РФ".

Відносно України, то позиція НАТО остаточно сформована у фразі "Україна може розраховувати на нас стільки, скільки потрібно" і союзники будуть надавати масштабну військову та фінансову допомогу, більше того, вона буде посилена. Включно, звісно у довгостроковій перспективі, із повним переходом від радянської техніки на зразки НАТО.

Також Єнс Столтенберг підкреслив, що двері НАТО відкриті для України. Остання заява, щоправда, передбачала виконання плану дій щодо членства в Альянсі, які ми отримали Бухаресті у 2008 році. Більше того, очевидно, що розгорнуто відповідати на це питання, поки йде війна з РФ, ніхто не буде.

Читайте також: Норвегія через Великобританію передає Україні M270: офіційно названа кількість та причина такого "маршруту"