xcounter
#

З якими викликами зіштовхнеться завод з виробництва БПЛА в Україні, який Baykar має добудувати за 18 місяців

10191
Завод з виробництва БПЛА в Україні, художнє зображення
Завод з виробництва БПЛА в Україні, художнє зображення

Перша продукція заводу з виробництва БПЛА, який Туреччина будує в Україні, має зійти з конвеєра у 2025

Генеральний директор турецької компанії Baykar Халюк Байрактар під час Першого міжнародного форуму оборонних індустрій, що проходив у Києві, розповів про те, як швидко буде побудовано завод з виробництва БПЛА і з якими викликами воно зіштовхнеться.

Макет виробничої ділянки Baykar в Україні
Макет виробничої ділянки Baykar в Україні

За його словами, компанія планує інвестувати в Україні у трьох напрямках. "Одна з них — завод. Потім у нас є сервісний центр, а також головний офіс тут", – відзначив Халюк Байрактар у коментарі виданню "Укрінформ".

Читайте також: У РФ навчатимуть реверс-інженирингу на українському БПЛА "Чаклун"

Він нагадує, що сума інвестицій становить близько 100 млн доларів — як раніше повідомлялося, така сума інвестицій розрахована на наступних 10 років.

завод з виробництва БПЛА
Завод з виробництва БПЛА в Україні, художнє зображення
Щодо заводу з виробництва БПЛА, то очільник Baykar зауважує, що процес вже пішов і що завод планують добудувати орієнтовно за 1,5 року: "Ми плануємо, щоб тут працювало мінімум 300 людей. Співпраця триває".

Тобто — можна очікувати, що завод розпочне свою роботу орієнтовно навесні 2025 року. Це власне перегукується із раніше озвученою у ЗМІ інформацією, що перша продукція з українського заводу з виробництва БПЛА, який побудує Туреччина, має зійти з конвеєра у 2025 році.

Окремо Халюк Байрактар акцентував на тому, що будівництво заводу з виробництва БПЛА зіштовхнеться і з певними викликами. Це, наприклад, ланцюжки постачань, питання пошуку і розвитку людського капіталу і "нормативне середовище, особливо ті правила, які підтримуватимуть ці інвестиції".

Нагадаємо, що офіційно про старт будівництва заводу було повідомлено у липні цього року, водночас вперше про те, що Україна та Туреччина готують такий проєкт стало відомо трьома роками раніше, у липні 2020.

Крім заводу з виробництва БПЛА, Baykar також планує створити в Україні сервісний центр з ремонту та обслуговування безпілотників, про що раніше офіційно повідомляли у Міністерстві оборони України.

Читайте також: У РФ навчатимуть реверс-інженирингу на українському БПЛА "Чаклун"