xcounter
#

У РФ навчатимуть реверс-інженирингу на українському БПЛА "Чаклун"

7492
БПЛА "Чаклун"
БПЛА "Чаклун"

Росія впевнено почала крокувати шляхом КНДР та Ірану у питанні спроб прямо скопіювати сучасне озброєння

Російське "КБ "Спектр" повідомило, що почало навчати студентів місцевого Новосибірського авіатехнічного коледжу реверс-інженирингу озброєння, тобто прямого копіювання. На цей час мова, враховуючи поточну специфіку підприємства - безпілотних літальних апаратів.

Такий підхід подається у РФ з певною гордістю та публікується на рівні державного інформаційного агентства ТАСС. Більше того, наводиться й пряма цитата очільника підприємства Братенькова: "ми вирішуємо проблему підготовки висококваліфікованих вітчизняних фахівців у галузі адитивних технологій за допомогою навчання молоді на реальних актуальних завданнях".

Читайте також: Як часто доводиться ремонтувати С-300, і чи можна збити "Калібр" із С-125

Також зазначено, що "навчальним посібником" виступить український дрон "Чаклун". Цей розвідувальний дрон, який був створений волонтерами, має робочу злітну вагу до 2,2 кг та гарантований час перебування у повітрі у 60 хвилин.

І об'єктивно він не належить до унікальних за можливостями БПЛА, наприклад у якості камери для ведення фото-відео фіксації використовується GoPro. Саме тому однією з голових рис дрона, як підкреслюють розробники, є його невелика вартість. Водночас цьому БПЛА вже знайшли й інше вкрай важливе застосування - ретранслятор для FPV-дронів.

Таким чином у РФ на рівні розробників вже чудово відчувають перспективу в якій опиниться галузь у перспективі через санкційну ізоляцію яка дозволяє реалізувати лише один шлях - копіювання. Саме ним активно йде Іран та КНДР, при цьому останній взагалі перетворив це у культ-карго.

Наприклад, демонструє свою копію MQ-9 Reaper в якому повторено й обтічник супутникового каналу зв'язку у носовій частині, хоча КНДР немає власного угрупування супутників.

MQ-9 Reaper КНДР
MQ-9 Reaper з КНДР

Й таким чином для РФ відстань від декларацій про надпотужну науково-технічну школу з проривними технологіями до навчання студентів реверс-інженирингу виявився дуже коротким.

Читайте також: Чехія нечувано детально розписала всі витрати на F-35 включно з вартістю експлуатації