xcounter
#

Як часто доводиться ремонтувати С-300, і чи можна збити "Калібр" із С-125

9548
ЗРК С-125 в строю ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
ЗРК С-125 в строю ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

В яких умовах доводиться працювати нашим зенітникам, що служать на старих радянських ЗРК

Є репортаж, який розповідає про бойовий досвід одного командирів зенітного дивізіону ОК "Південь", який під час повномасштабного вторгнення РФ ніс службу спочатку на комплексі С-300, а потім на ЗРК типу С-125. Цей репортаж цікавий тим, що відповідає як мінімум на два питання – а як часто доводиться ремонтувати С-300, і наскільки складно збивати повітряні цілі в сучасній війні, використовуючи С-125.

Що стосується періоду служби на С-300, то тут видання так переказує бойову біографію офіцера. В перший день повномасштабного вторгнення його зенітно-ракетний дивізіон був вимушений провести стрімку передислокацію на 300 км вглиб країни, на Дніпропетровщину, щоб уникнути оточення російськими військами, які наступали з тимчасово окупованого Криму. Дивізіон був переведений для захисту Києва від рашистських ударів з повітря, пише в своїй публікації АрміяInform.

Читайте також: РФ заявляє про вже третю партію Су-35С за 2023 рік, де є цікава деталь
С-300 ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

У квітні 2022 року цей офіцер в складі групи прибув на Донеччину, де виконував дуже важливе і водночас специфічне завдання – на точці в 20 км від місця розміщення батареї із двох комплексів С-300 вони виконували ремонт автомобільної і спецтехніки, що виходила з ладу, і після ремонту знову її повертали на передову.

"Ви ж розумієте, С-300 — це радянські комплекси, вироблені ще в 80-х роках минулого століття. Часто щось виходить з ладу навіть не через пошкодження противником, а через тривалий термін експлуатації", - цитує видання слова офіцера.

Що заодно нам може вказати на такий специфічний нюанс – обладнання радянських ЗРК справді може настільки регулярно виходити із ладу, що в окремих випадках для цього як мінімум доводилось споряджати спецгрупи, укомплектовані зенітниками.

С-300П ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Далі, як переказує АрміяInform, в листопаді 2022 року цього офіцера призначили командиром зенітного ракетного дивізіону С-125, котрий створювався буквально з нуля, і техніку доводилось приймати прямо з ремонту.

Першу свою повітряну ціль, крилату ракету "Калібр", цей дивізіон збив уже в січні 2023 року, ну а потім підрозділ був переміщений на іншу точку, де майже одразу збив 5 повітряних цілей ворога. На рівень ефективності знищення повітряних цілей ворога можуть впливати не тільки "паспортні" дані ЗРК, але й технічний стан пускових установок, природні чинники та інші фактори.

ЗРК С-125 в строю ЗСУ, стоп-кадр з відео командувача Об'єднаними силами Наєва, липень 2023 року

"Якщо виявлена повітряна ціль, я даю команду офіцеру стартової підготовки виставити азимут та поставити ракети на пускову підготовку. За допомогою спеціальної апаратури офіцер наведення визначає дальність і швидкість цілі та здійснює захоплення й супроводження. Оператори у той час стежать за кутовими координатами цілей.

Коли я бачу, що ворожа ціль захоплена та за тактико-технічними характеристиками комплексу перебуває в зоні ураження, то даю команду офіцерові наведення на пуск ракети. На моніторі спостерігаємо, чи вражена ціль. Якщо ні, то я даю команду про пуск другої ракети", - так описує офіцер складний алгоритм роботи на ЗРК С-125.

І на цьому тлі виглядає уже значним досягнення те, що із настільки застарілих комплексів наші зенітники все рівно демонструють гарний результат, навіть якщо він далекий від 100%-ефективності.

Позиція комплексу С-125, вересень 2021 року, фото ілюстративне, джерело - прес-служба Генерального штабу ЗСУ
Читайте також: Найкраща ідея проти "Шахедів" — розбомбити заводи ракетами, але це дуже фантастичний сценарій