xcounter
#

F-15EX дійсно крутий літак, але лише трохи більш як сотні машин замало, щоб розкрити всі його переваги

11554
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Повітряні Сили США за чинними планами матимуть на озброєнні трохи більше сотні літаків F-15EX Eagle II​, і це значно обмежує реальні можливості цих машин

Повітряні Сили США вже мають на озброєнні перші два новітні літаки F-15EX Eagle II, але водночас навіть понад сотня таких машин — а саме такі плани на кількість цих літаків мають у службі — не буде достатньо для того, щоб повноцінно розкрити усі можливості цього озброєння.

Бо ці літаки можуть бути корисними для виконання списку дійсно різноманітних завдань, як от бути диспетчером для майбутніх безпілотників Collaborative Combat Aircraft (CCA) та інших дронів; платформою для гіперзвукового та іншого озброєння; забезпечувати дійсно потужні можливості РЕБ тощо.

Читайте також: Попри затримки, у ПС США планують збільшити закупівлю F-15EX, щоправда, у 2025 році та незначну кількість
Boeing MQ-28 Ghost Bat
Boeing MQ-28 Ghost Bat, фото — Boeing

З огляду на дійсно унікальні можливості цього літака, виникає питання у тому, як ПС США зможуть ефективно використовувати всі його можливості, з урахуванням того, що плани на парк цих літаків коливається у межах 104-110 машин, попри те, що спершу ця кількість мала б становити 144 одиниці (водночас колись взагалі падала до 80 літаків), розмірковують у виданні The War Zone.

Причому темпи постачання F-15EX Eagle II найближчим часом виглядають таким чином — зараз ПС США маю два таких літаки, на днях нібито мають отримати третій, і ще п’ять машин — до 31 грудня цього року.

F-15EX
Третій F-15EX, фото — Boeing

У виданні нагадують, що F-15EX Eagle II у чинній конфігурації озброєний радіолокаційною станцією AN/APG-82 з AESA, а також дійсно потужною системою РЕБ Eagle Passive/Active Warning Survivability System (EPAWSS).

Також цей літак матиме можливість нести на борту більшість боєприпасів повітряного базування, що є в активі Повітряних сил США — цей літак вже показував, як буде нищити противника ракетами "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM та AIM-9X Sidewinder і високоточними крилатими ракетами "повітря-поверхня" AGM-158 JASSM.

Очільник Тихоокеанського Командування ПС США Кеннет Вільсбах відзначає "надзвичайно велику дальність польоту та величезну боєздатність" цього літака, і що F-15EX здатен "майже заповнити ситуацію, коли у вас може не бути стільки бомбардувальників, скільки вам би хотілося".

Відзначається й відкрита архітектура цього літака, і навіть розглядаються сценарії в майбутньому, коли оновлення програмного забезпечення будуть здійснюватися безпосередньо на полі бою під час виконання тієї чи іншої місії.

F-15EX
F-15EX, фото — U.S. Air Force

Водночас головний пілот-випробувач Boeing F-15 Метт Гізе відзначає, що F-15EX цілком ймовірно може стати першою платформою, на якій ПС США будуть відпрацьовувати взаємодію безпілотних та пілотованих систем в небі — це один з напрямків, який зараз активно розвивають американські повітряні сили.

Зрештою, за допомогою двох повністю обладнаних кабін один з членів екіпажу літака може зосередитися на управлінні літаком, тоді як інший — підтримувати зв’язок з безпілотниками. Це допоможе військовим якнайкраще зрозуміти, як буде працювати така концепція на практиці і стане в пригоді з огляду на те, що майбутні літаки шостого покоління NGAD мають активно взаємодіяти з безпілотними системами на полі бою.

F-15EX
F-15EX, фото — U.S. Air Force

Як стверджує Гізе, F-15EX зі своєю здатністю "літаки високо і швидко" є основним кандидатом для участі у програми гіперзвукових випробувань, ймовірно йдеться про гіперзвукову ракету Hypersonic Attack Cruise Missile або ж HACM (двигун якої може бути створений за допомогою 3D-друку).

Разом з тим, щодо майбутнього літаків F-15EX у ПС США, то у виданні наголошують на ось такому моменті — що якщо навіть у службі сьогодні й існує якесь погоджене бачення щодо можливостей цієї платформи, то це поки що не відображено у чинних планах повітряних сил на цей літак.

F-15EX
F-15EX, фото — U.S. Air Force

Бо сьогодні очевидно є серйозна прогалина між тим, яку цінність вбачають американські повітряні сили у своїх F-15EX і тим, що насправді зможе надати їм доволі невеликий флот літаків, особливо під час бойових дій, коли низка літаків буде знаходитися на технічному обслуговуванні.

І тому у ПС США або мають зменшити очікування щодо того, як вони використовуватимуть ці літаки у майбутньому, або ж змінювати свої плани щодо закупівлі цих літаків.

Читайте також: У США оборонні проєкти відстають від графіка через вкрай банальну причину: F-15EX, міжконтинентальна Sentinel та субмарин Virginia