xcounter
#

Рашисти показали, як стріляють із РБУ-6000 на МТ-ЛБ, і це дуже дивна зброя

36406
РБУ-6000, ілюстративне фото з відкритих джерел
РБУ-6000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ворог показав, як на практиці використовує таку "гібридну" зброю, і наскільки це ефективно

Наприкінці вересня 2023 року у відкритому доступі з’явилось фото, з якого випливало, що російські окупанти створили черговий "шушпанцер" та "франкенштейн" - МТ-ЛБ із корабельним бомбометом РБУ-6000. Хоча те фото не давало можливості побачити усі деталі, сама по собі ідея поставити на "мотолигу" корабельний бомбомет виглядала специфічно, якщо зважити на відомі характеристики РБУ-6000.

Тепер же у відкритому доступі з’явились кадри, які демонструють використання рашистами цього "гібрида" МТ-ЛБ із РБУ-6000. Показані деталі дещо прояснили, але від цього цей "франкенштейн" не став виглядати менш дивно.

Читайте також: Як Франція не змогла купити Tomahawk, і скільки йшла переробка SCALP на морську версію
Рашистська МТ-ЛБ із РБУ-6000, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Перша деталь, як випливає із опублікованих рашистами кадрів – вони мають як мінімум кілька МТ-ЛБ із РБУ-6000, і при цьому може використовуватись не тільки штатна версія цього бомбомета на 12 пускових направляючих, але й також і "урізана", усього на 4 пускові направляючі.

Це важливий нюанс, бо перший важливий нюанс у таких "франкенштейнах" - маса самого РБУ-6000, котра у повній комлектації сягає 3,5 тонн, у той час як "паспортна" вантажопідйомність МТ-ЛБ складає всього 2,5 тонн.

Направляючі від РБУ-6000 на МТ-ЛБ, стоп-кадр з відео російських пропагандистів

Як виявилось, свої РБУ-6000 на МТ-ЛБ російські окупанти заряджають таки вручну. Це момент логічний, бо на кораблях або стаціонарних берегових установках РБУ-6000 мають спеціально обладнані погреби для подачі реактивних снарядів, котрі навряд чи можливо поставити на "мотолигу".

Але ж заряджати вручну РБУ-6000 – очевидно, дуже трудозатратний процес, бо наприклад реактивна глибинна бомба РГБ-60 до цього бомбомета калібру 213 мм важить аж 113 кг, у той час як реактивний снаряд 9М22 до БМ-21 "Град" важить 66 кг.

Російські окупанти вручну заряджають РБУ-6000 на МТ-ЛБ, стоп-кадр з рашистського пропагандистського відео

Характеристики РБУ-6000 передбачають, що такий реактивний бомбомет має просто "накривати" певну площу акваторії, дальність стрільби при цьому складає всього до 5,2 кілометрів, темп ведення вогню – 1 постріл на 2,4 секунди.

Зважаючи на ці характеристики, рашисти очевидно воліють застосовувати такі "франкенштейни" переважно вночі, щоб мінімізувати можливий вплив вогню наших військ у відповідь. А наскільки точним може бути вогонь "гібрида" РБУ-6000 на МТ-ЛБ, наочно покаже скрін-шот знизу.

Російські окупанти демонструють розкид при залповій стрільбі з РБУ-6000 на МТ-ЛБ, стоп-кадр з відео рашистських пропагандистів
Читайте також: Щоб відновити один B-52 з консервації, США знадобилось 2 роки і 10 тисяч людино-годин